Spre România se îndreaptă sute de milioane de euro datorită ofertei importante de acțiuni, din partea Hidroelectrica, iar acest lucru va adauga presiune pe piața valutară locală. Din acest motiv, orice mișcare bruscă a leului a fost controlată cu strictețe de către banca centrală.
Citește și: Ce facultate a terminat Dan Voiculescu, la 76 de ani. Afaceristul surprinde
Bloomberg estimează că leul românesc va înregistra, cel mai probabil intrări de capital, dat fiind că investitorii străini vor schimba fonduri pentru a cumpăra acțiuni de la gigantul producător local de energie Hidroelectrica SA. Oferta este estimată la 8,8 miliarde de lei, adică 1,9 miliarde de dolari și este așteptat ca aceasta să se încheie pe data de 4 iulie.
În acest context, Banca Națională a României va interveni, cel mai probabil, pentru a menține leul stabil sub sau aproape de cinci față de euro în acest an și pentru a tempera orice fluctuați, potrivit economiștilor.
„Este rezonabil să presupunem că, din cele peste un miliard de euro estimate ca intrări de la investitorii instituţionali, o bună parte vor fi bani proaspeţi pe piaţa românească”, spune economistul ING Bank România, Valentin Tătaru.
La Bursa de Valori București, fondul Propietatea, care este administrat de Franklin Templeton Investments, încearcă să vândă aproximativ 17,3% din participația de 20% pe care o deține la Hidroelectrica. Cea mai mare parte a participaţiei este oferită investitorilor instituţionali şi doar 15% investitorilor de retail. Cererea depăşeşte deja întreaga dimensiune a tranzacţiei pe toată plaja de preţuri, potrivit zf.ro.
Micii investitori au introdus ordine de achiziție pentru 1.78 milioane de acțiuni la Hidroelectrica în sistemele brokerilor bursieri. La un preț de subscriere de 112 lei pe acțiune, înseamnă ordine de aproximativ 2 miliarde de lei. În oferta de vânzare derulată de Fondul Proprietatea, tranșa de retail are alocate 11.6 milioane de acțiuni H2O. Raportat la numărul de 17.8 milioane de acțiuni deja introduse, rezultă o subscriere de 152%. Altfel spus, micii investitori din retail au suprasubscris acțiunile de la Hidroelectrica cu până la 52%.
Interesul este la fel de mare și în rândul investitorilor instituționali. Oferta este deja suprasubscrisă, la un preț spre limita superioară a intervalului cuprins între 94 și 112 lei pe acțiune. Fondul Proprietatea a pus la vânzare 78 milioane de acțiuni H2O, la un preț cuprins între 94 și 112 lei pe acțiune.
Din acest pachet, 11.7 milioane de acțiuni sunt adresate investitorilor din retail, adică 15%. Restul merg către instituționali, cei care vor decide prețul ofertei. Pe de altă parte, la Bursa de Valori, indicele BET creștea cu aproape 1.7% miercuri, 28 iunie, fiind susținut de Banca Transilvania (2.5%), Fondul Proprietatea (2%).