Potrivit surselor politice, luni a avut loc o nouă întâlnire între experții liberali pe finanțe și ministrul Marcel Boloș. Principalele concluzii ale discuției sunt că liberalii nu sunt de acord cu majorarea amenzilor care vizează producătorii de țuică și cu măsura restricționării plății cash, relatează Știripesurse.ro.
Un subiect de mare interes adus în discuție a fost propunerea Guvernului de a crește amenzile pentru cei care produc mai mult de 200 de litri de țuică acasă, amenzile fiind cuprinse între 2.000 de lei și 5.000 de lei.
Se discuta în Guvern despre faptul că intenția trebuie anunțată în cadrul autorității vamale pentru a putea continua procesul. În această delarație, producătorul este obligat să menționeze care va fi prima materie primă folosită, dar și cantitatea care va fi produsă. Demersul ar fi avut un impact major asupra producătorilor.
„Întrebarea mea era: Zonele astea care sunt preponderente, cu pruni, livezi, zona montană. Dacă acolo e pe Obârșia Lotrului, acolo e tradiția lui specifică. Palincăriile renumite, oare ce ar însemna pentru ei acolo o introducere a acestor cote?
Asta este o aberație. Dar încă o dată spun. Nu ne dezicem de obligațiile statului român? Dar atâtea obligații… Drepturile care mai sunt ale producătorului? Unde să se mai orienteze el?”, a comunicat Vlad Gheorghe, președintele OIPA Legume-Fructe pentru Antena 3 CNN.
Te-ar putea interesa și: STUDIU: Românii obișnuiesc să-și înece amarul în alcool. Țara noastră ocupă locul 14 referitor la consum „Prefer țuica, palinca de casă”
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, cu sprijinul PNL, a avut o reacție foarte fermă pe subiect: „În mandatul meu de ministru, acest lucru nu se va întâmpla.”
Al doilea mare aspect al discuției a fost plafonarea plăților cash, o măsură care a generat reacții controversate în rândul populației, în special a celor care locuiesc în mediul rural. Guvernul intenționează să limiteze sumele care pot fi plătite cash la 5.000 de lei începând de anul viitor, iar din 2025 această limită ar urma să scadă la 2.500 de lei, menționează sursele.
Finanțiștii liberali au pus accent pe faptul că această măsură nu ar trebui implementată până când bancomatele și terminalele POS nu vor fi instalate în mediul rural, pentru a asigura accesul tuturor românilor la aceste facilități.
Citește mai multe: Românii trebuie să ia măsuri de precauție când fac țuică. Care sunt amenzile în caz de nerespectare a normelor Guvernului