- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Licitație de carte veche 2024. Cum poți cumpăra machete filatelice originale, autografe celebre și câteva capodopere ale începutului tiparului românesc

04 Feb, 19:19 • Bumbeneci Diana
Machete filatelice originale, autografe celebre și câteva capodopere ale începutului tiparului românesc, într-o licitație de carte veche
Licitație de carte veche 2024. Cum poți cumpăra machete filatelice originale, autografe celebre și câteva capodopere ale începutului tiparului românesc

O colecție la care râvnește orice filatelist! Este vorba despre o serie de machete originale realizate, atât în vremea regalității, cât și în perioada comunismului, în vederea imprimării mărcilor poștale, printr-un desen splendid de mâna unuia dintre cei mai valoroși graficieni, ilustratori și creatori de bandă desenată de la noi, Ary Murnu (1881-1971).

Licitație de carte veche 2024

Splendoarea acestor piese unicat, aflate într-o stare perfectă de conservare, este depășită doar de raritatea lor. Ele sunt consonante cu machetele de afiș create de Murnu – precum „Expoziția și Târgul Moșilor”, și ele prezente, care se alătură inspirat celor pentru reclame de epocă – precum „Țigarete regale” și machetelor de bancnote – precum cele două modele pentru banii de hârtie de 1.000 de lei.

„Mărcile poștale îți pot arăta istoria unei țări. În cazul României, în anii ’40, schimbarea regimului politic a fost destul de bruscă. În anii ’30, regele Carol al II-lea era puternic implicat în deciziile luate pentru timbrele care urmau a fi tipărite, inclusiv a imaginilor reprezentate, așa că cel mai probabil i-a cerut lui Ary Murnu în mod direct realizarea unei emisiuni, unui anumit număr de mărci poștale, cu anumite valori – așa cum se poate observa în macheta realizată pentru o marcă poștală cu chipul său. În perioada monarhiei nu se regăsesc pe mărcile poștale elemente precum muncitori, țărani, ci apar regii și elemente monarhiste sau aniversarea unor anumite evenimente.

Abia după august 1944 apar și muncitori, și soldați, adică apar și oameni simpli. Armata nu mai este reprezentată doar prin ofițeri de rang înalt, ci încep să apară și elemente care erau ideologizate. Murnu este unul dintre artiștii care a fost folosit și după 1948, de regimul comunist, așa că a machetat diverse emisiuni și în această perioadă, precum Constituția sau prietenia româno-bulgară”, a povestit Alexandru Cristian Voicu, curator al secției Filatelie a Muzeului Național de Istorie al României – povestea machetelor realizate de Ary Murnu are un clip dedicat și pe canalul YouTube Artmark.

Licitația de față cuprinde și un segment important de carte veche, cu loturi precum „Îndreptarea Legii”, care, alături de Biblia de la București (din 1688) și de Cazania lui Varlaam (din 1643) – exemplare care au fost de asemenea în evenimente organizate de A10 by Artmark, reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente ale Umanismului românesc, fiind cel mai important codice de legi apărut în Evul Mediu în Țările Române. Conține, după cum spune predoslovia, Pravila cea Mare a Țării, „toată judecata arhierească și împărătească”, destinată atât clerului, cât și mirenilor, adică poporului și îndrumătorilor lui.

Scrierea s-a realizat din dorința mitropolitului Ștefan al Țării Românești, în tipografia Domnitorului Matei Basarab. Cartea aceasta este, deopotrivă, un monument al artei grafice. Din cauza folosinței constante și îndelungate, astăzi se păstrează un număr mic de exemplare, cele mai multe fiind deteriorate și incomplete. În Licitația A10 by Artmark „Îndreptarea Legii”, exemplar incomplet dar restaurat, are un preț de pornire de 900 de euro.

Sunt remarcabile totodată „Evanghelia” lui Şerban Cantacuzino (Bucureşti, 1682) și „Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie” din vremea lui Constantin Brâncoveanu (Buzău, 1702) – ambele piese foarte rare, de colecție. Şerban Cantacuzino a comandat şi plătit realizarea a trei capodopere ale tiparului românesc, ca un dar oferit poporului român, Evanghelia de la 1682 fiind prima dintre ele; au urmat Apostolul (1683) şi Biblia (1688). De remarcat faptul că în această ediţie, pericopele Evanghelice, pentru prima dată, încep în ordinea liturgică, respectiv cu Duminica Învierii. Tot datorită lui a apărut și „Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie” de la Buzău, care este prima traducere din limba greacă.

Licitația din 6 februarie aduce laolaltă și o pleiadă de cărți de colecție ce poartă dedicații și autografe ale autorilor, precum „Huliganii, de Mircea Eliade (o ediție ediție princeps, în două volume, editată la București în 1935), „Icoane de lemn”, de Tudor Arghezi (tot o ediție princeps din Capitală, publicată în 1930), „Zodia Cancerului”, de Mihail Sadoveanu (princeps, București, 1929), „Viața lui Mihai Eminescu”, de George Călinescu (București, 1932, cu dedicația și semnătura olografă a scriitorului), „Niculăiță Minciună”, de Ioan Alexandru Brătescu-Voinești (cu ilustrații, București, 1922) sau „Prăvale-Baba”, de Ionel Teodoreanu (București, 1939, cu dedicația și semnătura olografă a romancierului).

În așteptarea întâlnirii cu publicul sunt și câteva manuscrise importante, precum două piese excepționale, de colecție: scrisori trimise de Constantin Brâncuși către nepoata sa Ileana Brâncuși (Paris, 1937-1938), însoțite de unul din plicurile originale.

„Aceste scrisori reflectă grija lui Brâncuși față de nepoată; este și o grijă materială, pentru că îi trimite și bani, prin două mandate poștale. Dar îi oferă și un sfat de înțelepciune. Ea căuta un post, nu voia să fie funcționară, și fusese respinsă la un post de chimistă. Și, în acest context, el îi spune: «Dacă post de chimistă nu este și funcționară nu vrei să te faci, întoarce-te la Școala Centrală și lucrează acolo până ce vei avea post». Urmează sfatul: «Și când te duci undeva să ceri post, nu te duce văitându-te de nedreptățire». Adică nu te arăta frustrat, văitându-te de nedreptățirea pe care crezi că o ai. Cealaltă scrisoare conține și o completare, făcută de Irina Codreanu, care a fost foarte apropiată de Brâncuși, a lucrat și ca sculptoriță în atelierul său”, ne-a spus Horia-Roman Patapievici, scriitor, cercetător privat în Istoria Ideilor și Președintele Artmark – povestea detaliată despre aceste scrisori, precum și despre un alt lot deosebit al licitației din 6 februarie, poate fi urmărită pe canalul de YouTube al casei.

Evenimentul prezintă, de asemenea, câteva documente personale ale părintelui Gala Galaction – precum certificatul de căsătorie, livretul militar și diploma de Teologie, dar și teza de doctorat a regretatului actor Mircea Albulescu.

Toate acestea și multe altele pot fi întâlnite în expozițiile de la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală, singura galerie-muzeu, unde porțile sunt larg deschise și unde vizitatorii au parte de intrare liberă zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00.

Ai mai putea citi: Românii care sunt protejați de Legea moștenirii atunci când împart averea. Ce prevede Codul Civil în România

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Top 10 cei mai nocivi crenvurști găsiți în supermarket. Dragoș Pătraru: „Aici avem una dintre cele mai mari păcăleli”
Top 10 cei mai nocivi crenvurști găsiți în supermarket. Dragoș Pătraru: „Aici avem una dintre ...
Orașul din România care a renăscut spectaculos. Metamorfoză completă cu fonduri europene!
Orașul din România care a renăscut spectaculos. Metamorfoză completă cu fonduri europene!
Donald Trump promite să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „încă din prima zi de mandat”
Donald Trump promite să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „încă din prima ...
Crin Antonescu, primele declarații după ce a fost numit candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale: „Eu nu m-am dat la o parte”
Crin Antonescu, primele declarații după ce a fost numit candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități ...
Idei inedite de cadouri de Crăciun 2024. Ce poți să oferi persoanei iubite ca să țină minte toată viața
Idei inedite de cadouri de Crăciun 2024. Ce poți să oferi persoanei iubite ca să țină minte toată ...
Se lansează programul „Investește în casa ta”, pentru românii cu vârste de până la 35 de ani. Vor putea face credit imobiliar cu avans de numai 5%
Se lansează programul „Investește în casa ta”, pentru românii cu vârste de până la 35 de ani. ...
Circulația pe Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se deschide luni, 23 decembrie, de la ora 16:00
Circulația pe Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se deschide luni, 23 decembrie, de la ora ...
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ...
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost implicat într-un accident rutier. Edilul și alte trei victime au fost transportați la spital
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost implicat într-un accident rutier. Edilul și alte trei ...
Un tânăr șofer cu permisul suspendat a murit la volanul unui BMW, după ce a fost izbit frontal de o dubă, pe contrasens
Un tânăr șofer cu permisul suspendat a murit la volanul unui BMW, după ce a fost izbit frontal de ...
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) o acuză pe Maia Sandu că plănuiește să invadeze Transnistria
Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) o acuză pe Maia Sandu că plănuiește să invadeze ...
Autostrăzile și drumurile expres vor fi construite cu deținuți. Anunțul făcut de CNIR
Autostrăzile și drumurile expres vor fi construite cu deținuți. Anunțul făcut de CNIR
Program Metrorex de Crăciun și Revelion. Cum va circula metroul bucureștean de Sărbători
Program Metrorex de Crăciun și Revelion. Cum va circula metroul bucureștean de Sărbători
Un om al străzii ascundea o comoară în sacoșă. Descoperirea care i-a lăsat pe polițiști cu gura căscată
Un om al străzii ascundea o comoară în sacoșă. Descoperirea care i-a lăsat pe polițiști cu gura ...
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale. Partidele au semnat acordul de funcționare al noului Guvern
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale. Partidele ...
Top 10 cele mai frumoase colinde de Sărbători. Sunt cele mai ascultate în această perioadă
Top 10 cele mai frumoase colinde de Sărbători. Sunt cele mai ascultate în această perioadă
Carrefour dă jumătate din bani înapoi clienților, la achiziționarea următorului produs de sezon. Oferta este limitată, până pe 24 decembrie
Carrefour dă jumătate din bani înapoi clienților, la achiziționarea următorului produs de sezon. ...