Ligia Deca a declarat marți seară că munca în echipă de la Ministerul Educației nu se încheie acum, după ce au fost promulgate Legile Educației, informează stiripesurse.ro. Ministrul spune că a fost îndeplinit angajamentul asumat și că urmează elaborarea legislației secundare.
Ligia Deca a declarat că astăzi, 4 iulie, România a luat parte la un moment memorabil, în ceea ce privește adoptarea Legilor Educației. Ea spune că a fost îndeplinit angajamentul asumat public.
„Am luat parte, astăzi, la un moment memorabil pentru mine şi definitoriu pentru parcursul sistemului de învăţământ din România. Legile Educaţiei «România Educată» au fost promulgate de preşedintele României Klaus Iohannis.
Astăzi a fost, aşadar, îndeplinit angajamentul asumat atât de preşedintele ţării, cât şi de mine, în calitate de ministru al Educaţiei”, a scris Ligia Deca pe Facebook.
Ministrul Educației a precizat că scopul pachetului legislativ este acela de a construi un sistem de învățământ de calitate pentru copii. Ligia Deca a adăugat că munca ministerului nu se încheie aici: urmează elaborarea legislației secundare, la care vor participa toți actorii reprezentativi din sistemul educațional.
„Suntem mândri de rezultat, pentru că ştim că scopul acestui pachet legislativ este acela de a construi un sistem de învăţământ de calitate pentru copiii noştri.
Munca noastră, a echipei de la Ministerul Educaţiei, nu se încheie aici. Urmează o activitate intensă pentru elaborarea legislaţiei secundare, proces în care vom avea alături toţi actorii reprezentativi din sistemul educaţional”, transmite Ligia Deca.
Ministrul Educației le-a mulțumit persoanelor care au făcut ca aceste legi să devină realitate. În continuare, Deca a promis că va face tot ce ține de ea, în așa fel încât legile educației să fie implementate.
„Promit că voi face tot ce ţine de mine ca legile educaţiei «România Educată» să fie implementate, astfel încât învăţământul din ţara noastră să beneficieze de reformele mult aşteptate”, a mai spus ministrul.
Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 4 iulie, Legile Educației. Președintele a spus că învățământul se va schimba radical. Profesorii performanți vor primi prime, iar elevii inteligenți vor fi recunoscuți în plan social.
„Cadrele didactice care aleg să predea în comunitățile dezavantajate vor beneficia de prime de instalare, dar și de sprijin după începerea activității la clasă. Toți profesorii, indiferent de nivel, vor avea acces la formarea continuă.
Există multe locuri în țară unde este greu să atragem personal didactic suficient. De aceea, pentru acele zone unde avem nevoie de cadre didactice pregătite să predea mai multe discipline, se introduce licența didactică cu dublă specializare. A fost o vreme când formula aceasta a funcționat foarte bine în sistemul educațional românesc și legile reiau tradiția care s-a dovedit a fi valoroasă.
Am evidențiat doar câteva măsuri, dar lista schimbărilor din învățământul preuniversitar este una lungă. De la noua admitere la liceu, la modificările aduse Bacalaureatului și la diversitatea de programe de sprijin și de consiliere, aceste transformări ne oferă șansa de a schimba în bine școala românească.
Și învățământul universitar va beneficia de mai multe reforme-cheie. Cele mai importante vizează reducerea abandonului universitar, dar și alinierea educației universitare la standarde internaționale”, completează Klaus Iohannis.
Te-ar putea interesa și: Schimbări majore în educație. Klaus Iohannis, la promulgarea Legilor Educației: „Această reformă nu este o simplă opțiune, ci un pas obligatoriu”