- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ligia Deca, despre majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. „Să atragem din ce în ce mai mulți tineri profesioniști către cariera didactică”

12 Dec, 13:57 • Bumbeneci Diana
Ministrul Educației, Ligia Deca a vorbit despre marea majorare a salariilor pentru dascăli. Oficialul speră ca prin creșterea procentuală istorică de peste 50 % în medie a salariilor din educație să crească numărul angajaților tineri din domeniu.
Ligia Deca, despre majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. „Să atragem din ce în ce mai mulți tineri profesioniști către cariera didactică”

Ministrul Educaţiei

, Ligia Deca, a explicat că speră ca prin creşterea procentuală istorică de peste 50 % în medie a salariilor din educaţie, în mai puţin de un an, să ajungă mai mulți tineri interesați de lucrul în acest domeniu. Cele mai multe beneficii vor fi oferite începând cu vara anului 2024.

Ligia Deca, despre majorarea cu 50% a salariilor profesorilor

Ligia Deca a explicat că Ministerul Educaţiei a acordat premii în valoare de peste 1,4 milioane de lei, iar cea mai mare valoare a unui premiu este de 20.000 de lei.

„144 de elevi au obţinut peste 170 de premii şi medalii, în acest an, la olimpiadele şi competiţiile internaţionale şi asta înseamnă că avem mai multe motive de bucurie decât anul trecut. Distincţiile sunt un motiv de mândrie autentică pentru întreaga ţară, dar mai ales pentru cei care le-au obţinut, pentru familiile care i-au susţinut, profesorii care i-au pregătit şi şcolile din care provin. Astăzi sărbătorim excelenţa în educaţie, felicitări în primul rând vouă celor ce aţi reuşit performanţe remarcabile care ne fac mândri, sunteţi dovada potenţialului pe care generaţia voastră îl are, inspiraţie pentru colegii voştri care îşi doresc să exceleze în domeniile care îi atrag şi exemplul că munca rămâne valoroasă, indiferent de vremuri”, a spus ministrul Educaţiei în cadrul evenimentului.

Ligia Deca a arătat că ”meritele sunt răsplătite şi de Ministerul educaţiei astăzi se vor acorda premii în valoare de peste 1,4 milioane de lei”

În spatele rezultatelor obţinute se află multe ore de muncă, pasiune şi perseverenţă în primul rând a copiilor dar ei au sau au avut profesionişti pasionaţi de meseria lor. Vă mulţumim, domnilor profesori. Astăzi premiem şi această formă de excelenţă în profesia didactică, Ministerul Educaţiei acordă un stimulent financiar în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii lor premiaţi, fiecărui profesor îndrumător.

Cea mai mare valoare a unui premiu este de 20.000 de lei. Vă mulţumesc şi dumneavoastră, doamnelor şi domnilor directori, apreciem faptul că susţineţi performanţa în comunităţile dumneavoastră şi astfel premiem şi şcolile şi liceele din care provin olimpicii noştri. Fiecare şcoală va beneficia de un stimulent financiar în valoare egală cu cuantumul fiecărui premiu obţinut de către fiecare elev, un sprijin real pentru dotarea cabinetelor sau laboratoarelor pentru disciplinele din domeniul în care a fost obţinut rezultatul”, a spus Deca.

Ea a precizat că ”avem elevi străluciţi, care au parte de sprijinul necondiţionat al familiilor lor şi de profesori cu vocaţie”.

Ligia Deca
Ligia Deca

„Sper ca prin creşterea procentuală istorică de peste 50 % în medie a salariilor din educaţie, în mai puţin de un an, să atragem din ce în ce mai mulţi tineri profesionişti către cariera didactică, poate chiar din rândul vostru, al celor prezenţi şi aici. Îmi doresc ca Ministerul Educaţiei să sprijine tot mai mult elevii cu rezultate remarcabile. Începem prin a le oferi elevilor olimpici odată cu intrarea în vigoare a noii legi a învăţământului preuniversitar burse de excelenţă olimpică în cuantum de până la 3.000 lei pe lună.

Totodată, mă bucur să vă pot spune personal că elevii care pe parcursul liceului obţin distincţii la olimpiadele internaţionale pot beneficia şi în anul întâi de facultate de o bursă în valoare de până la 3.330 lei, pe lună, în funcţie de premiul obţinut, dacă aleg să-şi continue studiile într-o universitate din România. În anul 2023, România a obţinut premii la 30 de olimpiade internaţionale, în domenii numeroase şi variate, precum fizică matematică, ştiinţe, limbi străine, geografie, astronomie”, a subliniat ministrul.

Ligia Deca a prezentat câetva dintre rezultatele care au făcut ca România să se distingă între ţările participante la olimpiadele internaţionale.

„Locul întâi pe naţiuni pentru România atât la olimpiada europeană cât şi la olimpiada internaţională de geografie, locul al 3-lea în clasamentul pe naţiuni şi locul I în Europa la olimpiada de la Tokyo, locul al 4-lea în clasamentul pe naţiuni şi locul întâi în Europa la olimpiada internaţională de matematică. La olimpiada internaţională de informatică, România a cucerit 2 medalii de aur absolut, oferită participanţilor care obţin punctajul maxim şi 9 medalii de aur iar la etapa balcanică a Olimpiadei de informatică au fost obţinute 2 medalii de aur şi 2 medalii de argint. La olimpiada internaţională de ştiinţe pentru juniori au fost obţinute 2 medalii de argint şi 2 de bronz.

La olimpiada de Astronomie şi astrofizică, elevii noştri au obţinut o medalie de aur absolut şi o medalie de aur, ambele acordate pentru cel mai mare punctaj obţinut la proba teoretică. Aş dori de asemenea să amintesc faptul că ţara noastră a fost în acest an gazda primei ediţii a olimpiadei internaţionale de limba engleză ce a avut loc la Bucureşti, în luna septembrie la care elevii români au cucerit aurul la probele individuale şi mă bucur să vă anunţ că în decembrie 2024, România va fi gazda următoarei ediţii a olimpiadei internaţionale de ştiinţe pentru juniori.”, a spus ea.

Potrivit ministrului Educaţiei, ”tinerii din România au un potenţial extraordinar iar noi adulţii avem datoria să sprijinim împreună educaţia şi să încurajăm performanţa, indiferent unde apare ea”.

Vă asigur că Ministerul Educaţiei va fi alături de copii şi va rămâne partenerul tuturor celor ce muncesc zi de zi pentru binele lor. Sunt recunoscătoare celor ce susţin performanţa în educaţie, elitele au rolul esenţial de a promova performanţa. Dincolo de asta, însă, să nu uităm de nevoia de a da înapoi societăţii şi comunităţii. În felul acesta putem contribui la o lume mai bună şi mai echitabilă şi putem fi parte din soluţii pentru problemele globale. Dragi copii, într-o lume în care se spune că schimbarea este singura constantă munca şi pasiunea şi determinarea sunt calea către succes”,a spus ministrul în final, conform news.ro.

Poți citi: Impozite 2024. Marcel Ciolacu vorbește despre taxele românilor. „Am scos nişte excepţii”

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...