Dacă autoritățile publice locale se mobilizează pentru a accesa banii, ministrul Educației, Ligia Deca este convinsă că în acest an se va rezolva problema școlilor cu grup sanitar în curte.
„Anul acesta avem alocate fonduri în bugetul ministerului educației de aproximativ 30 de milioane de lei, ceea ce acoperă în mare masură cele sub 200 de unități de învățământ care au grupul sanitar în curte. Vorbim despre un procent de sub 10% față de ce aveam acum câțiva ani”, spune Ligia Deca, marți, la Pitești.
Ministrul Educației menționează că, anual, procentul școlilor cu grup sanitar în curte a scăzut.
„Progresul a fost unul constant, în fiecare an a scăzut semnificativ. Ne aflăm acum la sub 10% față de ce aveam în 20218-2019. Dacă autoritățile publice locale se mobilizează pentru a accesa acești bani eu cred că în acest an vom rezolva problema școlilor cu grup sanitar în curte. Nu putem să facem noi aceste lucrări pentru a aduce grupuri sanitare în incinta școlilor”, încheie Deca.
În cadrul unor vechi declarații, Ionuț Stroe a transmis că sunt peste 2000 de școli care nu au toaletă în curte.
„La începutul guvernărilor liberale situația școlilor cu toalete în curte ne evidenția faptul că 2.450 de imobile erau în această situație. În acest an, cifra lor s-a redus la 180 de școli cu toalete în școli”, a spus Stroe jurnaliștilor.
Purtătorul de cuvânt al PNL spune că liderii partidului au cerut miniștrilor liberali de la Educație, Dezvoltare și Finanțe să grăbească procesul prin care nicio școală din România nu va mai avea toalete în curte.
„Obiectivul trasat astăzi de conducerea partidului către cei care au responsabilități directe pentru a rezolva această situație, Educație, Dezvoltare și Finanțe, a fost să găsească soluții pentru a grăbi acest proces de finalizare a tututor celor rămase. Dar există o foarte mare diferență, de la 2.450 de școli la 180”, a mai spus Ionuț Stroe.
În urmă cu un an, ministrul Educației de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu, era de părere că problema școlilor cu toaletă în curte este „exagerată”.
Este o problema exagerată și este legată de foarte multe ori de calitatea educației. E o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată, clar, și va fi rezolvată”, a spus Cîmpeanu în timpul unei ședinte de Guvern din august 2022.
Tot atunci, Sorin Cîmpeanu a spus că are „încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România” cu toalete în curte.
În toamna lui 2020, ministrul Educației de la acea vreme, Monica Anisie, spunea că la deschiderea anului şcolar 2020-2021 peste 800 de şcoli – unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri ale acestora – aveau toalete în curte. Anisie făcea un apel către primari să se „implice şi să ajute şcoala”.
Poți citi: Lovitură pentru fumătorii din România. Se scumpesc țigările începând cu 16 ianuarie