- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ligia Deca: „Un loc în cămin, în timpul facultăţii, poate face diferenţa între a continua studiile şi a renunţa la ele”

09 Oct, 20:58 • Cornel Ghimeșan
Ligia Deca a prezentat în şedinţa de Guvern stadiul investiţiilor în locurile de cazare. Ministra Educaţiei a transmis că trebuie eliminată condiţionarea parcursului academic al studenţilor de posibilităţile financiare ale familiei şi a precizat că au fost deja semnate 42 de contracte pentru edificarea a 1.087 de locuri de cazare pentru studenţi.
Ligia Deca: Un loc în cămin, în timpul facultăţii, poate face diferenţa între a continua studiile şi a renunţa la ele

Ligia Deca a făcut publice informaţiile privind prioritizarea investiţiilor în infrastructura universitară, spaţii de cazare, la nivel naţional, transmite Agerpres. Potrivit datelor transmise de Ligia Deca, sunt aproximativ 3.700 de locuri de cazare noi şi au fost modernizate alte aproximativ 16.800 prin PNRR. „În urma primului apel, au fost deja semnate 42 de contracte de finanţare pentru construirea a aproape 1.100 de locuri de cazare pentru studenţi şi modernizarea altor aproape 9.600. După încheierea celui de-al doilea apel, au fost depuse proiecte pentru construirea a peste 2.600 de locuri de cazare şi pentru modernizarea altor aproape 7.200 de locuri de cazare”, a mai transmis Ligia Deca.

Ligia Deca promite cămine moderne pentru studenţi

„Prin PNRR, Ministerului Educaţiei i-au fost alocate 260 milioane euro pentru investiţii necesare asigurării infrastructurii universitare (cămine, cantine şi spaţii de recreere). În urma primului apel, au fost deja semnate 42 de contracte de finanţare pentru edificarea a 1.087 de locuri de cazare pentru studenţi şi pentru realizarea unor lucrări de modernizare a 9.573 de locuri de cazare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Citeşte şi: Românii care a primit pensii mai mari după o eroare a CNPP rămân cu banii. Senatul a decis ca sumele primite în plus să nu fie returnate

După încheierea celui de-al doilea apel, au fost depuse proiecte privind edificarea a 2.664 de locuri de cazare şi pentru modernizarea a 7.199 de locuri de cazare. Proiectele depuse în cadrul celui de-al doilea apel se află în evaluare, urmând a fi contractate în cursul lunii octombrie.

„Uneori, asigurarea unui loc în cămin poate face diferenţa între a continua studiile şi a renunţa la ele. Ne dorim ca orice tânăr să poată avea acces la un mediu în care să-şi atingă potenţialul, iar creşterea numărului de locuri în campusurile universitare este esenţială pentru asta. Trebuie să eliminăm condiţionarea parcursului academic al studenţilor de posibilităţile financiare ale familiei”, a transmis,Ligia Deca.

Prin Programul Naţional de Construcţii de interes public sau social – Construire cămine Studenţeşti, Subprogramul Instituţii de Învăţământ Superior de Stat, gestionat de Compania Naţională de Investiţii se finanţează lucrările de construire a 30 de cămine studenţeşti ale instituţiilor de învăţământ superior de stat. Ele totalizează 10.244 de locuri de cazare pentru 30 de instituţii de învăţământ superior de stat, din 13 centre universitare. Dintre acestea, trei au fost finalizate, unul este în faza de încheiere a procesului-verbal de recepţie. Restul se află în diferite stadii: 10 sunt în faza de execuţie, 6 în faza de elaborare a proiectării, 9 în faza de elaborare PUZ sau rectificare Carte Funciară.

Citeşte şi: Codul Rutier 2024. Lista cu medicamente care pot influența testele antidrog. Substanțele de care șoferii nu trebuie să se atingă

Potrivit ministrului Educaţiei, peste 1.800 de locuri de cazare noi vor fi realizate prin construcţia a 7 cămine studenţeşti noi, Prin Programul de Investiţii al Ministerului Educaţiei: „Peste 10.200 de locuri de cazare, în 30 de cămine studenţeşti noi, Prin Programul Naţional de Construcţii de interes public sau social – Construire cămine Studenţeşti, Subprogramul Instituţii de Învăţământ Superior de Stat, gestionat de Compania Naţională de Investiţii. Beneficiari: 30 de instituţii de învăţământ superior de stat din 13 centre universitare”.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult