- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lista documentelor necesare pentru cununia civilă și cea religioasă. În ce situații căsătoria civilă nu se poate oficia la primărie

26 Jun, 23:34 • Stefan Simion
Cei care plănuiesc să-și unească destinele în fața ofițerului de stare civilă, în 2024, trebuie să fie pregătiți cu o serie de documente, inclusiv un certificat medical prenupțial. Și pentru cununia religioasă sunt necesare câteva documente, în lipsa cărora aceasta nu se poate săvârși.
Lista documentelor necesare pentru cununia civilă și cea religioasă. În ce situații căsătoria civilă nu se poate oficia la primărie

Cununia civilă poate avea loc doar după 10 zile calendaristice de la depunerea actelor, mai exact între a 11-a și a 14-a zi. Declarația de căsătorie trebuie făcută personal, în scris, la primăria locului de domiciliu sau de reședință al unuia dintre viitorii soți. Dacă unul dintre viitorii soți se află în altă localitate, acesta poate face declarația la primăria localității respective, care va transmite actele în termen de 48 de ore la primăria unde va avea loc căsătoria.

La momentul încheierii căsătoriei, viitorii soți vor declara numele pe care doresc să-l poarte după căsătorie. Aceștia își pot păstra numele dinainte de căsătorie, pot lua numele unuia dintre soți sau își pot combina numele lor.

În ce situații cununia civilă nu se poate oficia la primărie

Locul încheierii căsătoriei este sediul serviciului de stare civilă din localitatea competentă. În situații excepționale, cununia civilă poate avea loc în afara sediului primăriei, cu aprobarea primarului, dacă din motive temeinice unul dintre soţi se află în imposibilitatea de a se prezenta (exemplu: suferă de o boală care nu-i permite deplasarea sau se află în detenție).

cununia civilă

De asemenea, tot cu aprobarea primarului, cununia civilă poate fi oficiată în grădini publice, parcuri, muzee şi alte locuri în aer liber.

Citeste si Certificat de handicap 2024. Documente necesare pentru obținerea acestuia

Lista documentelor necesare pentru cununia civilă și cea religioasă

Pentru încheierea căsătoriei civile, viitorii miri trebuie să meargă la primărie, oficiul de stare civilă, cu următoarele documente:

  • Actul de identitate: original și copie.
  • Certificatul de naștere: original și copie.
  • Certificat medical prenupțial: valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii, care să ateste capacitatea de a se căsători.
  • Documente de divorț sau certificat de deces: dacă unul dintre soți a mai fost căsătorit.
  • Declarație pe propria răspundere: că nu există impedimente legale pentru căsătorie.

Ce documente sunt necesare în cazul căsătoriei cu un cetățean străin

În cazul căsătoriilor cu cetățeni străini, sunt necesare documente suplimentare:

  • Dovada eliberată de misiunea diplomatică: care să ateste că sunt îndeplinite condițiile cerute de legea națională pentru încheierea căsătoriei.
  • Declarație autentificată de notar: că nu există impedimente legale.
  • Documente eliberate de autoritățile competente: pentru cetățenii statelor cu care România are acorduri de asistență juridică.
  • Declarație pe propria răspundere autentificată de notar: pentru cetățenii statelor fără misiune diplomatică în România, atestând că nu sunt căsătoriți și îndeplinesc condițiile legale.

Citeste si Șomaj 2024. Documente necesare pentru și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele fără un loc de muncă

Acte necesare căsătoriei religioase în 2024

Pentru cununia religioasă, singurul act necesar este certificatul de căsătorie civilă. Dacă unul dintre soți a fost anterior căsătorit, Biserica poate solicita și actul de divorț. În cazul căsătoriilor mixte, atât Biserica Ortodoxă, cât și Biserica Catolică cer aprobare specială din partea Episcopului sau parohului local.

Căsătoria religioasă nu poate fi oficiată decât după încheierea celei civile.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult