Cununia civilă poate avea loc doar după 10 zile calendaristice de la depunerea actelor, mai exact între a 11-a și a 14-a zi. Declarația de căsătorie trebuie făcută personal, în scris, la primăria locului de domiciliu sau de reședință al unuia dintre viitorii soți. Dacă unul dintre viitorii soți se află în altă localitate, acesta poate face declarația la primăria localității respective, care va transmite actele în termen de 48 de ore la primăria unde va avea loc căsătoria.
La momentul încheierii căsătoriei, viitorii soți vor declara numele pe care doresc să-l poarte după căsătorie. Aceștia își pot păstra numele dinainte de căsătorie, pot lua numele unuia dintre soți sau își pot combina numele lor.
Locul încheierii căsătoriei este sediul serviciului de stare civilă din localitatea competentă. În situații excepționale, cununia civilă poate avea loc în afara sediului primăriei, cu aprobarea primarului, dacă din motive temeinice unul dintre soţi se află în imposibilitatea de a se prezenta (exemplu: suferă de o boală care nu-i permite deplasarea sau se află în detenție).
De asemenea, tot cu aprobarea primarului, cununia civilă poate fi oficiată în grădini publice, parcuri, muzee şi alte locuri în aer liber.
Citeste si Certificat de handicap 2024. Documente necesare pentru obținerea acestuia
Pentru încheierea căsătoriei civile, viitorii miri trebuie să meargă la primărie, oficiul de stare civilă, cu următoarele documente:
În cazul căsătoriilor cu cetățeni străini, sunt necesare documente suplimentare:
Pentru cununia religioasă, singurul act necesar este certificatul de căsătorie civilă. Dacă unul dintre soți a fost anterior căsătorit, Biserica poate solicita și actul de divorț. În cazul căsătoriilor mixte, atât Biserica Ortodoxă, cât și Biserica Catolică cer aprobare specială din partea Episcopului sau parohului local.
Căsătoria religioasă nu poate fi oficiată decât după încheierea celei civile.