Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lista veniturilor și sporurilor care sunt folosite la recalculare. Românii care le-au obținut pot primi o pensie mai mare

12 Jul, 17:20 • Adrian Popovici
Ministerul Muncii a dezvăluit veniturile care sunt luate în calcul la recalculare. Este vorba despre salarii și alte venituri obișnuite, dar și diferite sporuri și bonusuri.
Lista veniturilor și sporurilor care sunt folosite la recalculare. Românii care le-au obținut pot primi o pensie mai mare

Milioane de români așteaptă cu nerăbdare recalcularea pensiilor și vor să afle care sunt acele venituri pe care casele de pensii le vor lua sau nu în calcul atunci când vor calcula ce venituri ar urma să primească din septembrie. De-a lungul ultimelor luni, autoritățile au dat asigurări că pensiile nu vor scădea și, în acest context, mulți români speră că unele bonusuri sau venituri nesalariale le vor aduce mai mulți bani în lunile care urmează, notează Newsweek.

După cum arată sursa citată, veniturile considerate la calculul pensiei sunt esențiale, acestea formând punctele de contributivitate. Casa de Pensii a explicat că ia în calcul două tipuri de venituri atunci când vorbește despre recalcularea pensiilor, cele contributive și pe cele nepermanente.

Veniturile contributive luate în calcul la recalculare includ o serie de sporuri și indemnizații specifice: sporul pentru munca în condiții deosebite, acordat conform planului național de dezvoltare economico-socială; majorarea retribuției tarifare cu până la 10% pentru condiții grele de muncă; sporul de șantier acordat personalului nelocalnic; indemnizația pentru șefii de echipă sau brigadă, cu sume variabile în funcție de sector; majorarea retribuției tarifare între 5% și 25% pentru anumite categorii de personal.

Pe lista veniturilor luate în calcul la recalculare se numără și indemnizația pentru personalul navigant aerian în timpul zborului; majorarea retribuției tarifare pentru persoanele cu gradație de merit, incluzând personalul din cercetare, educație și sănătate; majorarea retribuției pentru muncitorii care produc articole la comandă; majorarea retribuției pentru muncitorii din subteran; majorarea retribuției pentru personalul din anumite spitale și policlinici.

De asemenea, la reclaculare se ține cont și de sumele acordate șoferilor care desfășoară activități suplimentare; majorarea retribuției pentru nevăzători; indemnizațiile de conducere pentru diverse cadre didactice și medicale; indemnizațiile pentru cadrele didactice care îndeplinesc funcții suplimentare; majorarea retribuției pentru personalul din casele de copii și școlile speciale; sporul pentru munca de noapte; sporul pentru muncitorii din industria aeronautică; indemnizația pentru conducerea formației de lucru în activitatea de încărcări-descărcări; indemnizația pentru conducătorii formațiilor de lucru de docheri.

Milioane de români vor să afle cât vor câștiga după recalcularea pensiilor
Milioane de români vor să afle cât vor câștiga după recalcularea pensiilor

Te-ar putea interesa și: Anunțul momentului pentru 5 milioane de pensionari. Ministerul Muncii a dezvăluit cum arată decizia de pensionare după recalculare

Ce venituri nepermanente se iau în considerare la recalculare

Veniturile nepermanente includ forme de retribuire bazate pe acord sau cu bucata, premii anuale, al treisprezecelea salariu, ore suplimentare și alte sporuri care nu au avut caracter permanent, dar pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Pentru veniturile nepermanente, pensionarii care au ieșit la pensie înainte de anul 2001 trebuie să aducă dovezi că le-au avut, obținute contra cost de la firmele unde au fost angajați, dovezile putând fi depuse până la 1 martie 2025.

Aceste venituri includ forme de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale, premii anuale și premii acordate în cursul anului pentru realizări deosebite, recompense cu caracter limitat acordate personalului din anumite sectoare, al treisprezecelea salariu, forme de retribuire pentru orele suplimentare, sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea învățătorilor și educatorilor, indemnizațiile de muncă nenormată și alte sporuri care nu au avut caracter permanent, dar pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Citește și: Pensiile care vor fi calculate din nou în 2024. Simona Bucura Oprescu: „Nu trebuie să ne mai aducă documente”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Șoferii care merg în această țară nu au voie să bea apă la volan. Ce alte reguli ciudate există în lume
Șoferii care merg în această țară nu au voie să bea apă la volan. Ce alte reguli ciudate există ...
Care sunt cei doi factori, alții decât mâncarea în exces, care cresc riscul îngrășării. Mihaela Bilic: „Tendința actuală este să mâncăm izolați, fiecare când îl taie capul”
Care sunt cei doi factori, alții decât mâncarea în exces, care cresc riscul îngrășării. Mihaela ...
Victor Ponta, mesaj pentru românii din diaspora: „În 2014, mi-au dat o lecție. Îi văd, îi ascult, am învățat să am grijă de ei!”
Victor Ponta, mesaj pentru românii din diaspora: „În 2014, mi-au dat o lecție. Îi văd, îi ...
Raport UNCTAD: Inteligenţa artificială va afecta 40% din forța de muncă globală
Raport UNCTAD: Inteligenţa artificială va afecta 40% din forța de muncă globală
Circa un milion de pensionari români au pensii sub 1.300 de lei, în timp ce șefii Casei de Pensii primesc doar sporuri lunar de 1.500 de lei
Circa un milion de pensionari români au pensii sub 1.300 de lei, în timp ce șefii Casei de Pensii ...
Angajatorii ar trebui să depășească stereotipurile despre generația Z, susține Gabriela Andrei, HR Lead
Angajatorii ar trebui să depășească stereotipurile despre generația Z, susține Gabriela Andrei, ...
Se schimbă regulile branșării la rețeaua de electricitate. Modificarea propusă de ANRE
Se schimbă regulile branșării la rețeaua de electricitate. Modificarea propusă de ANRE
O insulă în formă de inimă se vinde la preț de apartament. Unde se află și ce suprafață are
O insulă în formă de inimă se vinde la preț de apartament. Unde se află și ce suprafață are
Americanii, sfătuiți de un afacerist să facă provizii de săpun și pastă de dinți, după anunțarea noilor taxe vamale: „Retailerii vor crește prețurile”
Americanii, sfătuiți de un afacerist să facă provizii de săpun și pastă de dinți, după anunțarea ...
Cum recuperezi certificatul de înmatriculare. Precizări importante de la RAR
Cum recuperezi certificatul de înmatriculare. Precizări importante de la RAR
Schema descoperită la Lidl de un creator de conținut român. Cum a fost fentat de prețul de la raft. „Era să fiu furat”
Schema descoperită la Lidl de un creator de conținut român. Cum a fost fentat de prețul de la raft. ...
Goldman Sachs avertizează că noile tarife impuse de SUA ameninţă să producă un şoc economic global
Goldman Sachs avertizează că noile tarife impuse de SUA ameninţă să producă un şoc economic global
Sezamo a livrat, în 2024, aproape 14 milioane de produse. Cea mai mare comandă a depășit 7.000 de lei
Sezamo a livrat, în 2024, aproape 14 milioane de produse. Cea mai mare comandă a depășit 7.000 de ...
De ce sume beneficiază Kaufland, Carrefour, Mega Image, Penny și alte supermarketuri de pe urma românilor. Au un adaos pus peste prețurile producătorilor locali
De ce sume beneficiază Kaufland, Carrefour, Mega Image, Penny și alte supermarketuri de pe urma românilor. ...
Prognoza meteo 5 aprilie 2025. Cum va fi vremea în weekend
Prognoza meteo 5 aprilie 2025. Cum va fi vremea în weekend
Marcel Ciolacu se ia de social-democrați și de liberali: „Terminaţi cu prostiile! Terminaţi cu filozofările! Terminaţi cu părerile”
Marcel Ciolacu se ia de social-democrați și de liberali: „Terminaţi cu prostiile! Terminaţi cu ...
Trump lansează viza exclusivă pentru miliardari: „Cardul de aur„ de 5 milioane de dolari cu chipul său
Trump lansează viza exclusivă pentru miliardari: „Cardul de aur„ de 5 milioane de dolari cu chipul ...
Mark Zuckerberg a achiziționat o vilă în Washington cu 23 de milioane de dolari. Șeful Meta a vrut să fie mai aproape de Donald Trump
Mark Zuckerberg a achiziționat o vilă în Washington cu 23 de milioane de dolari. Șeful Meta a vrut ...