Milioane de români așteaptă cu nerăbdare recalcularea pensiilor și vor să afle care sunt acele venituri pe care casele de pensii le vor lua sau nu în calcul atunci când vor calcula ce venituri ar urma să primească din septembrie. De-a lungul ultimelor luni, autoritățile au dat asigurări că pensiile nu vor scădea și, în acest context, mulți români speră că unele bonusuri sau venituri nesalariale le vor aduce mai mulți bani în lunile care urmează, notează Newsweek.
După cum arată sursa citată, veniturile considerate la calculul pensiei sunt esențiale, acestea formând punctele de contributivitate. Casa de Pensii a explicat că ia în calcul două tipuri de venituri atunci când vorbește despre recalcularea pensiilor, cele contributive și pe cele nepermanente.
Veniturile contributive luate în calcul la recalculare includ o serie de sporuri și indemnizații specifice: sporul pentru munca în condiții deosebite, acordat conform planului național de dezvoltare economico-socială; majorarea retribuției tarifare cu până la 10% pentru condiții grele de muncă; sporul de șantier acordat personalului nelocalnic; indemnizația pentru șefii de echipă sau brigadă, cu sume variabile în funcție de sector; majorarea retribuției tarifare între 5% și 25% pentru anumite categorii de personal.
Pe lista veniturilor luate în calcul la recalculare se numără și indemnizația pentru personalul navigant aerian în timpul zborului; majorarea retribuției tarifare pentru persoanele cu gradație de merit, incluzând personalul din cercetare, educație și sănătate; majorarea retribuției pentru muncitorii care produc articole la comandă; majorarea retribuției pentru muncitorii din subteran; majorarea retribuției pentru personalul din anumite spitale și policlinici.
De asemenea, la reclaculare se ține cont și de sumele acordate șoferilor care desfășoară activități suplimentare; majorarea retribuției pentru nevăzători; indemnizațiile de conducere pentru diverse cadre didactice și medicale; indemnizațiile pentru cadrele didactice care îndeplinesc funcții suplimentare; majorarea retribuției pentru personalul din casele de copii și școlile speciale; sporul pentru munca de noapte; sporul pentru muncitorii din industria aeronautică; indemnizația pentru conducerea formației de lucru în activitatea de încărcări-descărcări; indemnizația pentru conducătorii formațiilor de lucru de docheri.
Te-ar putea interesa și: Anunțul momentului pentru 5 milioane de pensionari. Ministerul Muncii a dezvăluit cum arată decizia de pensionare după recalculare
Veniturile nepermanente includ forme de retribuire bazate pe acord sau cu bucata, premii anuale, al treisprezecelea salariu, ore suplimentare și alte sporuri care nu au avut caracter permanent, dar pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.
Pentru veniturile nepermanente, pensionarii care au ieșit la pensie înainte de anul 2001 trebuie să aducă dovezi că le-au avut, obținute contra cost de la firmele unde au fost angajați, dovezile putând fi depuse până la 1 martie 2025.
Aceste venituri includ forme de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale, premii anuale și premii acordate în cursul anului pentru realizări deosebite, recompense cu caracter limitat acordate personalului din anumite sectoare, al treisprezecelea salariu, forme de retribuire pentru orele suplimentare, sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea învățătorilor și educatorilor, indemnizațiile de muncă nenormată și alte sporuri care nu au avut caracter permanent, dar pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.