La fel ca de fiecare dată și anul acesta foarte mulți români au ales ca destinație de vacanță litoralul românesc, iar printre cei care decid să meargă la Marea Neagră pe primul loc se clasează turiștii din Capitală, urmați de cei din Prahova și Cluj, după cum reiese din datele furnizate de Litoralulromânesc.ro.
La polul opus se află turiștii din județele Tulcea, Ialomița, Mehedinți și Sălaj. Cei din urmă nu reușesc să însumează nici măcar două procente.
,,Datele analizate în sezonul 2022 – 2023, pe un eșantion de peste 207.000 rezervări, evidențiază faptul că aproape 36% dintre turiștii care au ajuns în acest interval pe litoralul românesc provin din București. Capitala conduce detașat clasamentul, următoarele două locuri din Top 3 fiind la mare distanță. Astfel, locul secund este ocupat de județul Prahova, cu 5,92% din totalul turiștilor veniți pe litoral, iar pe poziția a treia se află județul Cluj, cu 5,27% din total”, transmite Litoralulromânesc.ro, potrivit News.ro.
În vreme ce Capitala conduce detașat, locul doi este ocupat de județul Timiș (5,20%), urmat pe locul trei de județul Brașov (4,44%). De asemenea, în acest top se mai regăsesc județele: Iași (4,30%), Argeș (2,75%), Bacău (2,14%), Dolj (2,14%) și Suceava (2,10%).
Și la fel ca în orice clasament există și județe care s-au situat pe ultimele locuri și care împreună au reușit să genereze sub două procente din numărul turiștilor care aleg să meargă în vacanță la mare în țară. Aceste județe sunt: Tulcea, Ialomița, Mehedinți și Sălaj.
Totodată potrivit datelor publicate de Litoralulromânesc.ro, care se recomandă drept cel mai mare touroperator pe acest segment, turiștii din Capitală nu doar că ocupă locul fruntaș atunci când vine vorba de petrecerea vacanțelor și a concediilor în stațiunile autohtone, dar aceștia ajung să meargă de 3-4 ori pe sezon. În timp ce românii din alte județe merg într-o singură vacanță pe sezon, după cum mai arată datele.
Aceeași analiză mai arată și că turiștii din București, pentru că merg de câteva ori la mare pe sezon, ajung să petreacă în medie 2,8 nopți pe litoral. În schimb, cei care merg la mare doar o singură dată, mai ales dacă se află la o distanță mai mare de litoral ajung să petreacă în medie un sejur de 4.6 nopți.
„Am constatat că pe măsură ce turiștii locuiesc mai departe de destinație, crește media sejurului, deoarece pentru majoritatea această deplasare reprezintă singura vacanță din an în stațiunile românești de la Marea Neagră. Efortul depus pentru această călătorie este mai mare pentru turiștii care vin din județe precum Cluj, Timiș sau Iași, prin urmare și perioada pe care o petrec pe litoral este mai mare. În schimb, pentru bucureșteni accesul la litoral este mult mai rapid și mai ușor, fie că aleg să călătorească cu mașina personală, fie cu trenul. De aceea, mai ales pentru tineri, o <> la mare într-un weekend prelungit este la îndemână”, a afirmat Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.
Totodată, mai trebuie spus și că printre cei care ajung să aleagă sejururi la mare se numără și locuitorii din Constanța și care se situează undeva pe la mijlocul clasamentului având un procent de 1,19% din totalul rezervărilor, alături de Hunedoara și Gorj.