Mai multe plaje fără toalete publice. Cu doar o săptămână înainte de deschiderea sezonului estival, 200 de plaje de pe litoralul românesc nu au toalete. De vină ar fi Apele Române, care ar fi organizat prea târziu licitaţiile, iar autoritățile pasează vina de la instituție la instituție.
Operatorii care au câștigat suprafețele de plajă nu au timp pentru a amenaja toalete sau umbrele și șezlonguri pentru că trebuie autorizație de construcție.
În sezonul 2023, turiștii litoralului românesc vor găsi şi plaje neamenajate, fără șezlonguri, umbrele, beach baruri și fără toalete – aceste facilități nu vor putea fi instalate și amenajate până la 1 Mai (dată fiind data extrem de întârziată a anunțării și derulării licitațiilor).
După începerea sezonului orice astfel de activitate pe plajă este interzisă.
În urma ultimelor verificări, oamenii legii nu au fost deloc mulțumiți de ce au găsit pe litoral și au fost nevoiți să ia măsuri drastice. Spre exemplu, Costineștiul și-ar putea pierde atestatul de stațiune turistică. Decizia va influența major turismul din România, mai ales în sezon estival.
Oficialii Ministerului Turismului au efectuat inspecții pe litoralul românesc și au descoperit nereguli grave într-o stațiune ce riscă acum să rămână fără atestat turistic. Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, împreună cu inspectori din minister a făcut recent verificări pe litoralul românesc, în toate stațiunile turistice, mai puțin Mamaia.
„Am vizitat toate stațiunile de pe litoral; am început de la Mangalia și m-am oprit în Constanța. Lucrurile, în linii mari, arată bine, din punctul meu de vedere. La Neptun și la Olimp, dar și în cele două Eforii există în desfășurare lucrări, dar care se vor încheia până la începutul sezonului. În schimb, la Costinești, situația este îngrijorătoare, mai ales în ceea ce privește siguranța turiștilor”, a declarat ministrul Constantin-Daniel Cadariu zilele trecute.
O echipă a Direcției Generale Turism a organizat o acțiune de control în stațiunea de interes național Costinești. Neregulile identificate la nivelul structurilor de cazare și a celor de alimentație publică, dar și lipsa de salubrizare a spațiilor publice au fost constatate și de inspectorii delegați ai Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT).
„O primă serie de măsuri de remediere trebuie implementată până la deschiderea sezonului estival! În caz contrar, vom fi nevoiți să recurgem la retragerea clasificării turistice, care duce la sistarea activității economice a operatorilor de profil din Costinești.
Sper să nu ajungem și la retragerea atestării de stațiune turistică de interes național. Din acest motiv, îmi doresc să facem front comun: ministerul, primăria și BTT, precum și toate instituțiile cu rol de control în această speță, astfel încât siguranța turiștilor să fie garantată! În următoarea perioadă, vom avea controale la toți operatorii economici din Costinești care sunt clasificați de noi și, acolo unde se impune, reiterez faptul că vom retrage dreptul de a desfășura activități turistice (…).
Situația pe care am găsit-o în Costinești reprezintă o pată neagră asupra întregii imagini a destinației turistice România. Avem stațiuni care se dezvoltă frumos și care investesc, fiind exemple de bună practică, dar nu ne putem preface că nu le vedem și pe cele care nu ne fac cinste și care chiar ne trag în jos”, a declarat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.
Te mai poate interesa și: Românii care merg pe litoral vor plăti o nouă taxă începând cu 2023. Primăria Mangalia a făcut anunțul