Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit la Antena 3 CNN despre două teme deosebit de importante pentru sistemul de sănătate din România: creșterea salariilor în sectorul medical și situația concendiilor medicale. În cadrul discuției, Rafila a explorat perspectivele și provocările asociate acestor aspecte esențiale, care afectează atât cadrele medicale cât și întregul sistem de sănătate al țării.
Alexandru Rafila a explicat faptul că creșterea salarială se raportează la salariile din Sănătate din decembrie 2022. El a subliniat faptul că, în acest moment, Guvernul nu poate oferi salarii mai mari și că, în condițiile date, reprezintă un gest de bună-voință și pentru câștigarea încrederii care îi va mulțumi pe cei mai mulți.
„Acest act normativ cred că restabileşte un anumit echilibru. Categorii importante din rândul personalului medical rămăseseră foarte mult în urmă cu salariile. În primul rând, asistenţii medicali, personalul TESA, personalul auxiliar beneficiază de cea mai consistentă majorare”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Acesta a apreciat că există „persoane care încă sunt nemulţumite”, cu toate majorările.
Ministrul Alexandru Rafila a explicat faptul că salarizarea ar trebui să ia în calcul și performanța. El a dat exemplul chirurgiei, acolo unde doi specialiști primesc aceleași salarii, chiar dacă aceștia fac un număr diferit de operații. El a subliniat că departajarea ar trebui să includă atât aspecte legate de cantitatea și calitatea serviciilor mediale.
În ceea ce privește situația concediilor medicale, Alexandru Rafila a explicat faptul că este nevoie de o creștere a numărului de controale. El consideră că mai multe controale în teritoriu ar permite ținerea sub control a situației. El crede că este datoria Casei Naționale de Sănătate să verifice aceste aspecte.
„Vrem controale la cei care prescriu foarte multe concedii medicale”, a declarat Alexandru Rafila.
„Concedul medical este un drept al oricărui angajat, ca atunci când are o anumită afecţiune care face imposibilă desfăşurarea activităţii profesionale, să primească un venit care să îi permită să trăiască în acea perioadă în care este în concediu medical. Din punctul meu de vedere, primul lucru care trebuie făcut într-o astfel de situaţie ar fi să operaţionalizăm o prevedere legală care există în momentul de faţă, în statutul CNAS, care are dreptul şi are şi obligaţia, până la urmă, să controleze acolo unde apare un red flag, adică cineva care prescrie extrem de multe concedii medicale sau cineva care beneficiază de foarte multe concedii medicale”, a declarat Alexandru Rafila.
În ceea ce privește investițiile din Sănătate, Alexandru Rafila a explicat că în trecut „au fost bani, nu au fost investiții” și, ca medic, este uimit de ritmul cu care acestea au loc. El a explicat că deja s-au semnat contractele pentru 2 spitale și că urmează semnarea documentelor pentru cel de al treilea, de la Craiova.
Investițiile vizează și secțiile de mari arși, acestea fiind realizate prin bani de la Banca Mondială și PNRR. El explică că deja se lucrează pe această temă și că construcțiile prin formă.
Alexandru Rafila explică faptul că în PNRR, inițial, 22 de județe nu au fost incluse pentru investițiile din Sănătate.
În ceea ce privește lecțiile învățate din pandemie, Alexandru Rafila a explicat că România trebuie să învețe „justa măsură”. El a explicat că unele dintre măsurile pe care autoritățile le-au luat au creat o serie de probleme și a explicat faptul că el a militat pentru ca școlile să fie deschise.