Nicușor Dan a explicat într-un interviu pentru Digi 24 faptul că acum candidează ca independent pentru Primăria Capitalei. El explică faptul că în urmă cu 4 ani a obținut sprijinul PNL, USR și PMP în acea cursă electorală și că, din această cauză, a trebuit să aibă o atitudine cordială. El explică faptul că dacă va câștiga, va rămâne independent și că, cel mai probabil, nu va exista un partid care să dețină majoritatea în Consiliul General.
În ceea ce privește înscrierea într-un partid, el explică faptul că îl onorează invitațiile de la PNL și USR. Totuși, el consideră că Bucureștiul are nevoie de un primar care este independent și care colaborează cu toate partidele.
Făcând referire la candidatul pe care îl va susține alianța PSD-PNL, Nicușor Dan spune că este „neserios să cauți candidat cu 2-3 luni înainte de alegeri”.
Primarul general explică faptul că a criticat-o pe Gabriela Firea pentru modul în care a gestionat Capitala. De asemenea, el a subliniat faptul că toate problemele din mandatul ei au fost produsul colaborării cu consiliul general contorlat de PNL.
Nicușor Dan explică faptul că Sebastian Burduja, unul dintre potențialii săi contracandidați, dacă va candida o va face din partea PSD și PNL și că, baza sa electorală va fi reprezentată de către votanții social-democrați.
În acest moment, Nicușor Dan are sprijinul alianței Dreptei Unite, cu toate acestea, în ceea ce privește voturile pe care le va obține, acestea îl vor viza în mod direct pe el și că susținerea sa nu este dependentă de baza electorală a partenerilor săi. În ceea ce privește posibilitatea de a conduce Capitala cu un Consiliu General minoritar, primarul a explicat faptul că consilierii vor genera, după negocieri, o majoritate care va veni cu un program propriu.
„În primul rând, ne va judeca electoratul. Ce e important în aceste alegeri, cum a fost în ultimele rânduri de alegeri, e că avem un candidat al dreptei, care are aproximativ 35%, și un candidat PSD cu scorul partidului de 35%. Mi-aș fi dorit să avem alegeri în două tururi. Pentru că avem alegeri într-un tur, oamenii au teoria votului util – nu votează candidați pe care îi simpatizează dar care știu sigur că nu câștigă, deci va fi o luptă între acești doi candidați. Contracandidatul meu e candidatul PSD-ului sau sprijinit de PSD. Dacă vor fi împreună PSD și PNL e același lucru, electoratul PSD va fi mobilizat”, a spus primarul Nicușor Dan.
Citește și: Primarul Nicușor Dan anunță când vor circula noile troleibuze în Capitală! Iată cum arată acestea!
Bugetul Capitalei, un alt subiect sensibil, a picat pentru a doua oară. Nicușor Dan explică faptul că acest lucru s-a întâmplat din cauza faptul că majoritatea PNL-USR-PMP s-a spart și că acest lucru se poate datora alegerilor care vin în vară. Acesta susține că a scris proiectul de buget doar cu USR și PMP din cauza faptului că PNL a ales să se retragă din proces.
Nemulțumirile PNL ar porni de la faptul că sumele pentru termie ar fi insuficiente. Nicușor Dan explică faptul că acestea nu au fost incluse deoarece veniturile Primăriei nu permit acest lucru și că preferă ca banii europeni să ajungă în investiții.
De asemenea, Nicușor Dan vorbește și de problemele cu care se confruntă primăria sa și explică faptul că angajații din subordinea sa vor primi pe 8 martie doar 25% din salariilor pe care ar trebui să le primească. De asemenea, el a explicat faptul că Primăria trebuie să plătească în curând și costurile legate de transportul în comun.
Recent s-a vorbit despre preluarea metroului, acest proiect fiind înaintat de ministrul Transporturilor. Deși este de acord, în principiu, cu această idee, el nu are încredere că acest lucru se poate întâmpla fără probleme dată fiind interacțiunea sa cu guvernul actual.
De asemenea, el explică faptul că deși a cerut sprijin din partea Guvernului pentru a menține subvenția la termie și a fost ignorat, primind acordul doar pentru a lua împrumuturile. Refuzul de a prelua metroul se datorează, după cum explică Nicușor Dan, lui Sorin Grindeanu și relației pe care o are cu guvernul din care acesta face parte. Singurul mod în care primarul crede că poate prelua și metroul este dacă parlamentul va include într-o lege clară faptul că PGMB va primi subvenția necesară pentru a menține acest serviciu.
Întrebat dacă se bazează pe voturile tinerilor, Nicușor Dan a explicat că miza sa este ca toți votanții să fie informați în ceea ce privește activitatea pe care trebuie să o desfășoare un primar. De asemenea, el a explicat că își dorește ca tinerii să vină la urne și că este de părere că aceștia vor să se implice în problemele orașului.
Termoficarea, explică Nicușor Dan, s-a îmbunătățit în mandatul său. El explică faptul că în urmă cu 2 ani două sectoare au rămas perioade îndelungate fără căldură. De asemenea, el explică faptul că apa caldă a ajuns acum pe locul 3 în preocupările bucureștenilor, pe primul fiind traficul.
Pentru a rezolva această problemă, Nicușor Dan a explicat că a fost nevoi de „stabilizarea” dezvoltării urbanistice. În plus, el a explicat faptul că a început să reînnoiască flota de autobuze și tramvaie, a externalizat curățenia în transportul în comun și a oferit datele din transportul în comun către Google pentru ca bucureștenii să poată să se orienteze mai bine.
Pentru a îmbunătăți traficul din București, Nicușor Dan a vorbit despre creșterea taxării pentru parcări în inelul central. Mai exact, el își dorește ca numărul de locuri de parcare care vor fi taxate la nivelul actual să treacă de la 20.000 la 90.000.