- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

LIVE. Klaus Iohannis, noile declarații despre războiul de la granițele României. Ce spune președintele despre situația actuală

12 Mar, 12:12 • Fundeanu Madalina
Klaus Iohannis, despre războiul de la granițele României. Șeful statului român se întâlnește cu preşedintele Muntenegrului, Jakov Milatović, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră, la invitaţia şefului statului român.
LIVE. Klaus Iohannis, noile declarații despre războiul de la granițele României. Ce spune președintele despre situația actuală

Klaus Iohannis

vorbește marți, 12 martie, despre situația tragică care are loc la granițele țării. Președintele României se întâlnește cu preşedintele Muntenegrului, Jakov Milatović, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră, la invitaţia şefului statului român.

Cei doi discută şi despre situaţia regională de securitate, în contextul în care România şi Muntenegru au o cooperare foarte bună în domeniul Apărării, atât la nivel bilateral, precum şi în cadrul NATO.

Klaus Iohannis, despre războiul de la granițe și relațiile dintre România și Muntenegru

Iohannis

: Bine ați venit în România! Domnul președinte Jakov Milatović este un bun cunoscator al Romaniei. Am discutat astăzi despre stadiul relației noastre bilaterale și perspectivele consolidării acesteia, precum și despre parcursul european al Muntenegrului și modul în care România poate și dorește să sprijine acest parcurs. Am abordat, totodată, și situația de securitate din regiune, în contextul în care au trecut mai bine de doi ani de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

În plan bilateral, am subliniat importanța intensificării dialogului politic și sectorial. Creșterea investițiilor și a schimburilor comerciale dintre țările noastre este un deziderat comun, dar, la ora actuală, acestea sunt încă departe de potențialul lor real. În acest sens, am subliniat interesul pentru dezvoltarea cooperării în domenii sectoriale de interes comun, care, sigur, să aducă beneficii tangibile pentru cetățeni, sectoare cum ar fi agricultura, afaceri interne, turism, energie, cultură, dar și multe altele.

L-am felicitat pe Președintele Milatović pentru progresele făcute de țara sa, de la preluarea mandatului de Președinte, pe calea reformelor necesare în procesul de aderare la Uniunea Europeană și am încurajat continuarea în ritm susținut a implementării reformelor, în vederea finalizării cât mai rapide a procesului de negociere.

L-am asigurat pe domnul Președinte ferm de sprijinul pe care România îl acordă și pe care îl va acorda în continuare integrării europene a Muntenegrului și de disponibilitatea de a oferi experiența noastră în domeniile de negociere. Credem că, în acest fel, putem să contribuim la creșterea ritmului acestor discuții.

Am salutat masurile ferme luate de Muntenegru de la inceputul razboiului din Ucraina ca raspuns la agresiunea militara a Rusiei, in special in ceea ce priveste alinierea la deciziile UE în domeniile politicii externe si de securitate. Am avut si un schimb de opinii cu privire la reconstructia Ucrainei, reconfirmand intentia Romaniei de a participa la acest proces. Am abordat cobsecintele si impactul razboiului asupra pacii si stabilitatii in regiunea noastra.

În ceea ce priveste Republica Moldova am evidentiat eforturile autoritatilor de la Chisinau în combaterea razboiului hibrid si am prezentat sprijinul consistent al Romaniei in domenii precum avansarea reformelor, intarirea rezilentei si procesul de integrare europeana.

Am agreat necesitatea dezvoltarii unui dialog cat mai aprofundat pe tema securitatii in regiunea balcanilor. Ca parteneri in cadrul NATO am subliniat ca este foarte important sa construim un spatiu comun al rezilientei impotriva dezinformarii si a campaniilor maligne lansate de Federatia Rusa. L-am asigurat pe presedintele Milatović ca Romania va continua sa sprijine Muntenegru si celelalte state din Balcanii de Vest în eforturile lor de contracarare a influentelor destabilizatoare generate sau incurajate de Rusia.

Ii multumesc presedintelui Milatović pentru discutiile foarte consistente pe care le-am avut. Va doresc succes în indeplinirea obiectivelor mandatului dvs si in eforturile pe care le depuneti in vederea avansarii Muntenegrului pe calea sa europeana.

Te-ar mai putea interesa și: S-a luat decizia pentru finanțarea Autostrăzii A3. Klaus Iohannis a semnat documentul oficial

Iohannis și președintele Muntenegrului
Iohannis și președintele Muntenegrului

Jakov Milatović: Stimate domnule presedinte Iohannis, stimati reprezentanti ai mass mediei, sunt deosebit de onorat sa confirm prietenia traditionala dintre România și Muntenegru. Va multumesc pentru primirea calduroasa si la inceput doresc, domnule președinte Iohannis, sa va lansez invitatia sa vizitati Muntenegru.

Pe langa relatiile istorice, Romania si Muntenegru sunt legate de chestiunile de securitate si in calitate de membrii ai NATO suntem concentrati pe stabilitatea Balcanilor de Vest si a regiunii Marii Negre. Cand este vorba de politica externa, Muntenegru si-a realizat un scop de a deveni membru al UE si profit de ocazie pentru sprijinul politic si al experientei pe care Romania ni-l ofera pe calea noastra europeana.

Doresc sa va multumesc si pentru sprijinul oferit candidaturii tarii noastre in calitate de membru al Națiunilor Unite pentru perioada 2026-2027. De asemenea, sunt bucuros pentru faptul ca am discutat pentru semnarea unui memorandum de colaborare intre tarile noastre care va dezvolta colaborarea de pana in prezent.

Doresc sa evidentiez buna colaborare in sectorul MAI dar si a relatiile economice care au un potential foarte mare. Evidentiem in primul rand turismul, avand in vedere faptul ca acesta reprezinta 25% din PDV-ul nostru. Am discutat despre nevoia de a introduce un zbor direct intre Romania și Muntenegru.

Pana la introducerea acestor zboruri, ne incurajeaza si faptul ca dezvoltarea drumurilor din Muntenegru si Balcani va facilita relatiile dintre Muntenegru si Romania. Este incurajator faptul ca exista colaborari in anumite sectoare, dar speram ca aceste relatii sa se dezvolte si in viitor.

Am discutat despre candidatura Muntenegrului de a deveni membru al Națiunilor Unite. Consider ca avem sanse bune si ca in perioada viitoare trebuie sa lucram in acest sens pentru a obtine un numar cat mai mare de voturi. Exista sanse ca Muntenegru sa devina membru al Națiunilor Unite. Multumesc Romaniei pentru sprijinul acordat.

Iohannis: Suntem de multa vreme sustinatori ai Muntenegrului cand vine vorba despre integrarea europeana. I-am sprijit, ii sprijinil si dupa schimbul de idei de astazi. Nu este un secter pentru nimeni ca eu sunt un adept al integrarii Balcanilor de Vest în UE. Ptocesul dureaza deja de prea multa vreme si trebuie facut pasul hotarator de integrare a tuturor statelor din Balcanii de Vest care vor sa fie in UE, cum este obligatoriu sa mergem cu pasi rapizi si in ce priveste Moldova si Ucraina in spre integrarea europeana.

Am discutat pe larg cu domnul presedinte aceste chestiuni si mi-a prezentat ambitia de a face pasul decisiv in 2028. Personal, cred ca este un obiectiv realizabil. Sprijinul meu il veti avea clar in aceasta privinta.

Jurnalist: Domnule Președinte Iohannis, după terminarea mandatului, ați accepta să locuiți într-o vilă de protocol pusă la dispoziție de RA APPS? Și dacă da, ați accepta să vă mutați în vila din Bulevardul Aviatorilor, nr. 86, despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă și pentru care, potrivit unor informații, RA APPS ar aloca până la 7 milioane de euro pentru renovare?

Președintele României: Am observat că există așa o preocupare intensă, dar este o preocupare legată de alegeri. Este o preocupare electorală a unora, nu este o chestiune de actualitate. Eu nu am solicitat o locuință pentru când va fi să fie, nici nu mi s-a oferit. Deci, tema pentru mine este una despre care citesc în gazetă.

Vezi și: Iohannis, față în față cu Nehammer! Se decide soarta României: intrăm sau nu în Schengen?

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...