Premierul Marcel Ciolacu anunță noile decizii pe care Guvernul le-a luat în procesul de îndeplinire a jaloanelor din Planul Național de Redresare și Reziliență și pentru aderarea la OCDE. Primele soluții găsite în sistemul de sănătate publică au fost prezentate azi, urmând a fi luate mai multe decizii cu privire la veniturile lunare ale românilor. De azi, tichetele de masă vor fi majorate oficial.
În paralel cu negocierile pentru noi taxe și impozite pentru mediul privat, Guvernul înființează super-agenția AMEPIP cu bugetari plătiți cu spor de 50%. Agenția va colecta 0,1% din veniturile companiilor de stat, va avea aproape 100 de angajați și 8 mașini.
„Astăzi, încheiem o etapă extrem de importantă și atât de așteptată de altfel: odată cu elaborare a normelor Planului Național de Control al Cancerului, aprobăm o ordonanță și o hotărâre de Guvern care includ programul de oncologie prin care deblocăm finanțarea serviciilor de diagnostic genetic și tratament personalizat, asigurând astfel acces la radioterapia de ultimă generație pentru toți pacienții oncologici. Practic, toți bolnavii de cancer sunt incluși acum în noile programe de diagnostic și tratament. Vor urma rapid alte măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistență medicală pentru pacienții care au cancer, precum și standarde de calitate a îngrijirii și centre complexe de oncologie pediatrică. Vom stabili parcursul pentru realizarea acestor obiective pe luni și pe ani.
Aș dori să apreciez colaborarea dintre domnul ministru Rafila, echipa sa, comisiile de specialitate din domeniul oncologiei și domnul profesor Patriciu Achimaș. Elaborarea acestor acte normative este cu adevărat o muncă de echipă și cred că aceasta este soluția corectă. De aceea, domnul ministru Rafila și domnul profesor Achimaș vor explica presei, împreună cu domnul profesor Michael Schenker, la briefing, toate aceste măsuri.
Tot în sănătate aprobăm, astăzi, patru programe naționale prin care dotăm cu echipamente cabinetele medicilor de familie, cabinetele de planificare familială și centrele comunitare integrate. Utilăm unități mobile de terapie intensivă pentru nou-născuți și unități mobile de screening pentru cancer, toate cu fonduri din PNRR. De fapt, replicăm în sănătate ceea ce am făcut ieri în educație, unde am semnat investiții de peste un miliard de euro din PNRR. Tot astăzi, creștem valoarea tichetelor de masă, măsură anunțată deja din prima săptămână de guvernare și care este o prioritate a acestui mandat”, a completat Marcel Ciolacu.
De altfel, conform ministrului, prin proiectul de OUG va fi modificată Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru aplicarea acestor prevederi. Legea stipulează faptul că „valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre (respectiv semestrul II al anului 2022 – prezent) nu a înregistrat nici o creştere, deşi preţul alimentelor, cât şi al utilităţilor au crescut semnificativ, astfel încât în prezent valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru”. Prin actualul proiect se prevede modificarea articolului 14 al Legii nr. 165/2018, prin stabilirea valorii unui tichet de masă de până la 35 lei/tichet masă/zi, începând cu data de 1 august 2023 respectiv 40 lei/tichet masă/zi, începând cu data de 1 ianuarie 2024.
„Majorăm această valoare de la 30 la 35 lei lunar, începând cu 1 august și vom ajunge la 40 lei pe lună de la 1 ianuarie 2024. E un gest cât se poate de firesc, ținând cont de inflația din acest an.
Deoarece avem, după cum bine știți, un ritm alert pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR, aprobăm, astăzi, două acte normative ce închid jaloane cheie din acest plan. Este vorba mai întâi de organizarea-funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice. Adoptăm și normele metodologice privind guvernanța corporativă la companiile de stat. Și vreau să vă reamintesc că nu sunt jaloane numai în PNRR, ci și obiective majore în procesul de aderare la OCDE. De fapt, îndeplinim două ținte solicitate atât de Comisie, cât și de aderarea la OCDE”, a mai transmis Marcel Ciolacu.
Înființarea AMEPIP, cu super-bugetari plătiți cu 50% în plus față de salariul normal, apare în România pe marginea discuțiilor aprinse din coaliție pe tema măsurilor de austeritate necesare pentru a diminua deficitul bugetar. Liderii PSD și PNL negociază introducerea unor taxe și impozite noi și majorarea unora deja existente.
Vezi și: Incredibil! CFR ar putea introduce autobuze în locul mai multor trenuri intens utilizate de români