Marcel Ciolacu a explicat că înainte de ședința de guvern s-a întâlnit cu echipa de avocați care a câștigat cazul Roșia Montană. El a adăugat că și-a exprimat recunoștința față de aceștia.
„Vă anunț că principalul efort în următoarele 2 săptămâni va fi să îmbunătățim mecanismele care țin sub control prețurile la energie, gaze și alimentele de bază. Am văzut că inflația a revenit pe o traiectorie descendentă, iar Banca Națională prevede că va ajunge sub 5% până la finele anului. Scopul nostru este ca pe lângă aceste mecanisme să continuăm să investim în producția românească și să ducem cât mai multe produse locale la prețuri corecte în magazine”, a explicat Marcel Ciolacu.
Premierul a explicat faptul că atenția guvernului se va îndrepta către reorganizarea ANAF, asta pentru a crește colectarea veniturilor la bugetul de stat. Astfel, pe lângă reorganizare, ANAF va avea parte și de digitalizare.
„Altă prioritate majoră este reorganizarea ANAF ca să creștem eficiența colectării veniturilor la buget. Este nevoie de o coordonare integrată și, mai ales, de o viziune clară în acțiunea de combatere a fraudei și evaziunii fiscale. Nea-m angajat să modernizăm, să digitalizăm Fiscul după 32 de ani de așteptări ca să asigurăm servicii mai bune pentru toți cetățenii”, a adăugat Marcel Ciolacu.
După cum explică Marcel Boloș, ANAF va fi reorganizat pentru a consolida a colecta taxele și impozitele, dar și pentru a reduce infracțiunile din acest domeniu. Această reoganizare va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Pe lângă transformarea structurii interne, agenția va primi noi resurse pentru a-și putea desfășura activitatea. În plus, va apărea o nouă structură pentru marii contribuabili, pentru a facilita activitatea.
Marcel Ciolacu a subliniat faptul că miniștrii trebuie să se pregătească pentru discuția cu oficialul european care se ocupă de coordonarea PNRR la nivelul UE. În plus, el a subliniat că relația guvernului cu CE este funcțională și că nu există probleme.
Știrea inițială
În ședința de joi, 14 martie, Guvernul Marcel Ciolacu va examina și va aproba un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri menite să întărească capacitatea instituțională a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Acest proiect va aborda reorganizarea activității ANAF, alături de modificările și completările aduse unor acte normative relevante pentru a eficientiza și îmbunătăți funcționarea instituției. Deciziile adoptate în cadrul acestei ședințe vor influența în mod semnificativ modul în care ANAF își va îndeplini atribuțiile și va gestiona politicile fiscale în viitorul apropiat, transmite Agerpres.
Guvernul pregăttește introduce un nou post de vicepreședinte responsabil direct pentru coordonarea procesului de digitalizare, având în vedere amploarea și complexitatea activității ANAF. Scopul este de a eficientiza acest proces și de a asigura un flux informațional decisiv mai coerent, în timp ce se reduce efortul necesar pentru atingerea obiectivelor și costurile operaționale, raportate la rezultatele obținute. Obiectivele principale în digitalizare necesită un management dedicat și eficient pentru a fi realizate în mod adecvat.
Citește și: Decizii cruciale în ședinta de Guvern de joi, 14 martie. Reorganizarea ANAF, pe agenda zilei