- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

LIVE. Românii află oficial zilele în care vor avea loc alegerile din 2024. Cum va arăta lista candidaților

21 Feb, 19:00 • Bumbeneci Diana
Este un nou moment de importanță majoră pe scena politică din România. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă anunță oficial cum vor vota românii pentru alegerile locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.
LIVE.  Românii află oficial zilele în care vor avea loc alegerile din 2024. Cum va arăta lista candidaților

Conducerile PSD și PNL s-au întrunit de la ora 16.00 pentru a valida strategia alegerilor din 2024. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă susțin o conferință de presă pentru a transmite oficial care sunt deciziile luate cu privire la alegerile ce vor avea loc anul acesta.

Conducerile PSD și PNL, întrunite în ședințe separate pe tot parcursul zilei de miercuri, au aprobat comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerilor locale, pe 9 iunie, și alianța electorală, cu liste comune, pentru alegerile europarlamentare.
Conducerea PSD a votat în unanimitate deciziile.

Conducerea PNL a aprobat deciziile cu 58 de voturi pentru, 5 împotrivă (Cîțu, Bolojan, Birta, Sighiartău, Ioan Turc), două abţineri (Buican și Nica).

Ce s-a stabilit oficial în România:

– Alegeri europarlamentare comasate cu alegerile locale pe 9 iunie;

– Liste comune PSD-PNL la alegerile europarlamentare;

– Candidaturi separate la locale, cu posibile liste comune în unele județe, pentru a crește șansele împotriva USR;

– Alegeri prezidențiale în septembrie;

– Alegeri parlamentare la termen, în decembrie.

Declarații oficiale ale Guvernului cu privire la alegerile din 2024

Nicolae Ciucă: „Suntem pentru a prezenta decizia finală a coaliției referitor la modul în care se vor desfășura alegerile. Am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit în coaliție și prezentăm decizia finală.

Dincolo de comasare, la nivelul alegerilor locale fiecare partid va candida prin forțe proprii, iar la nivel europarlamentar se va candida cu listă comună. Este necesar ca în anumite momente, partidele să dea dovadă de un minim sacrificiu de orgoliu pentru ce însemnă interesul românilor și stabilitatea țării.

Această coaliție și-a asumat guvernarea, reușind să treacă România printr-o serie de crize și să deruleze programul de guvernare îndeplinind obiectivele așa cum s-a promis.

România a reușit să realizeze atracția interesului investitorilor străini și să dobândim cele mai mari sume ale investițiilor directe în România. Este prima dată când pe timpul guvernărilor, România are o creștere economică reală bazată pe investiții. La finele anului 2022 a fost pentru prima dată în cei 35 de ani când veniturile au reprezentat 2.8 % un raport cu veniturile bazate pe consum.

Vedeți ce a însemnat să alocăm procente pentru investiții sustenabile. Sunt peste 3716 obiective care sunt în proces de realizare prin PNDL. Sunt peste 4600 de proiecte care sunt derulate prin Proiectul Anghel Saligny. Sunt peste 6000 de obiective care sunt în derulare prin PNRR și peste 600 prin CNI. De aceea considerăm că prin această asumare responsabilă, în această perioadă nu ne putem permite să fragilizăm ceea ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice.

În acest sens, PNL, în ședința din această după amiază a mandatat executivului partidului să agreeze această formulă de comasare a alegerilor parlamentare cu listă comună și a alegerilor locale cu listă separată”, a deschis conferința Nicolae Ciucă.

Ai mai putea citi pe acest subiect și: Sorin Grindeanu, declarații de ultim moment cu privire la comasarea alegerilor. „Este o chestiune de zile”

Marcel Ciolacu: „România, cu toate crizele suprapuse, se afla în fața unei crize sociale. Nici atunci, ca nici acum, nu am nicio reținere în a ne angaja în acest proiect politic. Aceasta este marea diferență între a fi om politic și a fi om de stat.

Am dovedit, PNL și PSD, că putem să luăm decizii în momente dificile, ca și entități politice ale României. A fost criză pandemică, criză energetică, au fost crizele din PNRR, exercițiile financiare, în toate vorbim de dezvoltarea țării. O putere politică ca să fie credibilă trebuie să fie votată de cât mai mulți români.

Alegerile locale reprezintă cel mai mare interes al cetățeanului. Faptul că noi am decis să facem această comasare este un vot în plus pentru democrație și pentru a avea o reprezentare corectă în fața românilor. Am decis și le mulțumesc colegilor mei din PSD, la fel ca și colegii din PNL să avem și o alianță pentru lista de europarlamentare.

Este evident că numai cele două mari partide se pot uni și pot face față unui bal extremist. Niciuna dintre cele două forțe politice nu se pot angaja singure în luptă! Este vorba despre coerență, asumare și de drumul României nu neapărat de astăzi, ci de viitor. În trecut România a mai luat astfel de decizii, așa am putut reuși să intrăm în UE și NATO,

Avem două obiective importante: de a intra în 2025 în Schengen și în 2026 România să fie membră OECD. Trebuie să dezvoltăm serviciile publice, să cream o platformă ca plus valoarea românească plecată în alte țări să se întoarcă în România.

Avem un deficit egal cu investițiile. România este în direcția corectă, iar pentru a rămâne în această direcție trebuie o voință și o asumare corectă. S-a vorbit atunci de rotație, acum se va vorbi mai mult de calendarul electoral, dar eu am sentimentul că s-a ales bine.

De aceea am hotărât, în afară de comasare și alianță pentru lista de europarlamentare, în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale, primele date: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie, una dintre cele trei variante va fi aleasă, crede că cea de mijloc deoarece pe 15 încep elevii școala și nu vrem să încurcăm și data de 8 decembrie pentru alegerile finale.

Eu nu vreau să trăiesc într-o țară în care am găsit cu Sorin Grindeanu pereții cu cabluri scoase și agende aruncate. La peste 30 de ani de democrație trebuie să găsim respect între noi indiferent că suntem adversari politici. Am luat decizia corectă în ceea ce privește România”, a transmis și premierul Marcel Ciolacu.

Comasarea va putea să asigure o prezență cât mai mare a cetățenilor la vot. Va anula riscul creșterii curentelor extremiste și nu în ultimul rând va asigura stabilitatea politică, coerența actului de guvernare și evitarea unei situații de degringoladă în condițiile în care la granița României există un conflict care din păcate are un potențial care vizează nu numai Ucraina, ci și Republica Moldova, mai susține Nicolae Ciucă.

În cadrul conferinței, jurnaliștii prezenți i-au adresat o întrebare lui Marcel Ciolacu având în vedere faptul că se apropie finalul de mandat al Klaus Iohannis:

La negocieri au fost discuții legate de o funcție a președintelui?

Marcel Ciolacu : „Discuțiile au fost în interiorul celor două partide. Ca lumea să se prezinte cât mai mult la vot,. Am fi avut o suprapunere cu alegerile generale. erau trei duminici la rând: 1 era Ziua Națională, sâmbăta era Sf. Andrei… Luna decembrie este cea mai încărcată guvernamental și politic., ca în fiecare an după cum știți. Am luat decizia de a nu bloca România și accesul românilor la vot să fie cât mai larg și cât mai clar pe fiecare rând de alegeri.

Dacă doriți părerea mea, aș fi mândru ca și român ca președintele Iohannis să ocupe o funcție politică la nivel mare. În această alianță sunt ferm convins că vom avea o listă comună la europarlamentare, PNL și PSD vor merge și vor negocia o funcție cât mai importantă pentru România în Parlamentul European. Acestea sunt plusurile. Românii vor o voce puternică românească în structurile europene”, a completta Marcel Ciolacu.

Vezi și: Schimbarea momentului privind alegerile din 2024. Marcel Ciolacu anunță bomba pe scena politică

Știrea este în curs de actualizare…

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Test de inteligență. Găsește cele trei greșeli din imagine în mai puțin de 10 secunde
Test de inteligență. Găsește cele trei greșeli din imagine în mai puțin de 10 secunde
Polonia amenință că îl va aresta pe Netanyahu dacă participă la comemorarea de la Auschwitz din ianuarie 2025
Polonia amenință că îl va aresta pe Netanyahu dacă participă la comemorarea de la Auschwitz din ...
Fiul unui cunoscut milionar din București a înjunghiat un tânăr din cauza unei datorii. Bărbatul a fost reținut de oamenii legii
Fiul unui cunoscut milionar din București a înjunghiat un tânăr din cauza unei datorii. Bărbatul ...
Turcia anunță o creștere cu 30% a salariului minim, care ajunge la 630 de dolari din 2025
Turcia anunță o creștere cu 30% a salariului minim, care ajunge la 630 de dolari din 2025
7 sfaturi pentru un păr sănătos în sezonul rece. Cum să îngrijești părul toamna și iarna
7 sfaturi pentru un păr sănătos în sezonul rece. Cum să îngrijești părul toamna și iarna
Bulgaria se apropie de îndeplinirea ultimului criteriu pentru aderarea la zona Euro
Bulgaria se apropie de îndeplinirea ultimului criteriu pentru aderarea la zona Euro
O țară din Uniunea Europeană reintroduce serviciul militar obligatoriu, în fața amenințării rusești
O țară din Uniunea Europeană reintroduce serviciul militar obligatoriu, în fața amenințării rusești
Un avion de pasageri care zbura din Azerbaijan spre Rusia s-a prăbușit în Kazahstan. Au fost identificați numai 12 supraviețuitori, din 72 de persoane
Un avion de pasageri care zbura din Azerbaijan spre Rusia s-a prăbușit în Kazahstan. Au fost identificați ...
MApN respinge informațiile conform cărora o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României
MApN respinge informațiile conform cărora o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României
Lista punctelor de trecere a frontierei care se închid de la 1 ianuarie 2025, când România aderă complet la spațiul Schengen
Lista punctelor de trecere a frontierei care se închid de la 1 ianuarie 2025, când România aderă ...
Mesajul de Crăciun al lui Nicușor Dan: „Suntem prea mulţi oameni buni în România ca să nu reuşim. Crăciun fericit tuturor!”
Mesajul de Crăciun al lui Nicușor Dan: „Suntem prea mulţi oameni buni în România ca să nu reuşim. ...
Mesaje de Crăciun 2024. Cele mai ingenioase urări pe care să le faceți familiei, prietenilor sau colegilor
Mesaje de Crăciun 2024. Cele mai ingenioase urări pe care să le faceți familiei, prietenilor sau ...
Iarna își arată colții! Cum va fi vremea până pe 20 ianuarie. Surprize mari în prognoza meteo!
Iarna își arată colții! Cum va fi vremea până pe 20 ianuarie. Surprize mari în prognoza meteo!
Moneda românească de 25 de ani care te face mai bogat cu mii de lei. A ajuns să se vândă mai scump decât un iPhone de ultima generație
Moneda românească de 25 de ani care te face mai bogat cu mii de lei. A ajuns să se vândă mai scump ...
Care e cea mai populară melodie de Crăciun din toate timpurile. A luat și un premiu Oscar
Care e cea mai populară melodie de Crăciun din toate timpurile. A luat și un premiu Oscar
Metrorex, lovitură pentru călători. Scumpiri masive la abonamente și bilete, prima majorare după trei ani!
Metrorex, lovitură pentru călători. Scumpiri masive la abonamente și bilete, prima majorare după ...
Turta dulce care îți amintește de Crăciunul din copilărie. Ingredientul secret pe care să-l folosești
Turta dulce care îți amintește de Crăciunul din copilărie. Ingredientul secret pe care să-l folosești
Supărarea lui Pescobar: Paul Nicolau de la Taverna Racilor își taie cardul în fața urmăritorilor, punctând sfârșitul unei colaborări vechi!
Supărarea lui Pescobar: Paul Nicolau de la Taverna Racilor își taie cardul în fața urmăritorilor, ...