Liviu Mihaiu nu este de acord cu lucrările de dragare pe care ucrainenii le-au propus la canalul Bâstroe. Fostul guvernator al Deltei Dunării trage un semnal de alarmă și îl roagă pe Geoană să discute problema la NATO, citează stiripesurse.ro.
Liviu Mihaiu se opune în fața intențiilor prezentate de ucraineni. Aceștia au propus implementarea unor lucrări de dragare, care duceau la unirea brațelor Bâstroe și Chilia. Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Externe nu a confirmat niciodată începerea acestor proceduri, mai mult de atât, reprezentanții MAE au ținut să confirme public că poziția României se va schimba în fața acestei situații.
Fostul guvernator al Deltei Dunării trage un semnal de alarmă în fața autorităților. Mihaiu i-a transmis public lui Mircea Geoană că ar trebui să transmită și să discute problema la NATO. Acesta consideră că reprezentanții ar trebui să se opună cu toate forțele, întocmai pentru ca lucrările propuse de Ucraina să nu aibă loc.
„M-au sunat câțiva lideri politici din coaliția de la putere pe chestiunea Bistroe și a dragării de către ucrainieni a brațului Chilia. Și vă spun vouă ca să știți, transformarea brațului Chilia in canal navigabil -111 km plus – inseamnă moartea intregii Delte a Dunării. Comisarii noștri europeni se opun vehement in acest moment la Comisie. Min de Externe joacă balet, că, deh…
Singurul care are putere reală in cestiune este Mircea Geoană, sgradj NATO. La care i-am indrumat pe toți. Cestiune, cu care, Geoană are acum posibilitatea să câștige președinția României din primul tur, nu-i așa, salvând Delta Dunării… FOTO. 1991. Nava Rostock, răsturnată de către ucrainieni de a curmezișul canalului Sulina, intr-o acțiune de sabotaj, menită să transforme Sulina in canal nenavigabil iar Chilia, intr-unul navigabil intr-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat” a scris Liviu Mihaiu, pe pagina personală de Facebook.
Odată cu apariția acestei idei, MAE nu a ezitat să transmită public că începerea lucrărilor nu a fost aprobată niciodată. Reprezentanții au confirmat că vor transmite Comisiei Europene care este poziția României.
„Cu referire la informațiile apărute recent în presa română privind desfășurarea de către autoritățile ucrainene a unor lucrări de adâncire a așa-zisului «canal de navigație Bâstroe», Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, anterior apariției acestor informații publice, nu a fost informat de nicio autoritate română competentă în materie cu privire la desfășurarea de către Ucraina a unor astfel de activități.
În urma apariției informațiilor publice menționate, MAE a solicitat, în cursul zilei de 13 februarie, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării transmiterea unor informații cât mai complete și actualizate privind eventuale activități desfășurate de partea ucraineană în sectorul „canalului de navigație Bâstroe” și evaluarea instituției privind impactul acestora, iar ulterior MAE a solicitat și Poliției de Frontieră Române transmiterea informațiilor rezultate în urma monitorizării activităților efectuate de autoritățile ucrainene sau de contractori ai acestora în sectorul «canalului de navigație Bâstroe», precum și evaluarea caracterului acestora.
În funcție de răspunsurile autorităților române de resort, MAE va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activități având ca scop adâncirea rutei de navigație”, transmit responsabilii MAE.