- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Locul de muncă bine plătit din România, la care românii nu se înghesuie. Expert HR: „Toți oamenii vor bani mulți și ușor”

28 Jul, 21:51 • Lupu Alexandra
Locul de muncă pe care nu-l vrea nimeni, deși este foarte bine plătit. Iată declarațiile unui expert HR.
Locul de muncă bine plătit din România, la care românii nu se înghesuie. Expert HR: „Toți oamenii vor bani mulți și ușor”

Tinerii din țară și-au schimbat preferințele, dacă vorbim despre studiile universitare. Dovada? În România există un loc de muncă pe care nu-l vrea nimeni, deși salariul este bun, informează observatornews.ro.

Locul de muncă bine plătit din România

Tinerii și-au schimbat preferințele, dacă vorbim despre studiile universitare. Dermatologia și estetica sunt mai căutate decât chirurgia. La fel de bine, psihologia a devenit mai căutată decât ingineria.

Cei mai mulți dintre viitorii studenți visează să își deschidă propria afacere în domeniul în care vor activa. Tocmai de aceea, mizează pe cele mai populare domenii, inspirați de mediul online.

Te-ar putea interesa și: 2023, anul schimbărilor pentru mulți salariați din România. De ce se tem românii când caută alt loc de muncă – sondaj

„Sigur e un domeniu de viitor, generaţia mea va fi mai deschisă faţă de mersul la psiholog”, spune un candidat.

„Dacă o să meargă totul bine, să îmi deschid un cabinet, și poate să nu mai lucrez”, declară un alt tânăr, înscris la stomatologie.

În topul preferințelor tinerilor au urcat psihologia, limbile străine și informatica. Înainte, 90 de candidați se băteau pentru un singur loc la Medicină sau Drept, însă concurența a scăzut astăzi la cel mult 5 pe loc.

„Dreptul era pe numărul 1, Psihologie în niciun caz, nu se auzea de așa ceva, inginerie, politehnică. Fiica mea este studentă în anul 4 la Stomatologie”, spune o femeie pentru reporterii Observator News.

„Probabil că mirajul banilor făcuți ușor îi îndreaptă pe calea asta, nu știu dacă este cea mai bună, nu știu dacă își vor descoperi pasiunea într-un cabinet de stomatologie sau psihologie”, afirmă o altă femeie.

Preferințele noilor generații s-au schimbat. Viorel Jinga, rector UMF Carol Davila, a confirmat că tinerii se orientează acum mai mult către radiologie, dermatologie și endocrinologie. Înainte, ei se gândeau la chirurgie.

„Din păcate, doleanțele lor s-au schimbat. Când eram eu rezident se mergea mult pe chirurgie, actualmente se merge pe radiologie, endocrinologie, dermatologie”, afirmă el.

Loc de muncă
Loc de muncă

Oana Datki, expert HR, este de părere că toți oamenii visează să facă mulți bani și ușor. Ea spune că întregul curaj este redat de vârstă și începutul de drum, având în vedere că tot mai mulți tineri visează să-și deschidă propria afacere.

„Indiferent de vârstă, toți oamenii vor bani mulți și ușor. Pentru tineri este un deziderat care poate fi atins. Nu aș privi asta că ceva rău sau superficial, ci aș privi că un curaj dat și de vârstă și de începutul de drum”, spune ea.

Oana Datki afirmă că există un domeniu în România care duce lipsă de candidați. Concret, expertul HR spune că mulți dintre studenții de la Limbi Străine nu știu câte locuri de muncă există bine plătite, însă pentru care nu se înghesuie nimeni. În paralel, România conduce topul țărilor cu cea mai mare rată a abandonului universitar. 4 din 10 studenți renunță și nu mai ajung în al doilea an de facultate.

„Ce mi se pare dureros în România e lipsa accesului la orientare în carieră. Sunt tineri în momentul de față în Bucureşti la facultăți de Limbi Străine care habar n-au câți angajatori și-ar da o mână și un picior să îi angajeze, și pe mulți bani”, declară Oana Datki, expert HR pentru Observator News.

Citește și despre următorul subiect: Locul de muncă din Capitală plătit cu 1.200 de euro net pe lună. Nu ai nevoie de studii sau de diplomă de BAC

Urmărește Daily Business pe Google News