- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Locul din România în care au fost actualizate hărțile de risc natural pentru cutremure. Ce prevede proiectul în valoare de peste 2 milioane de lei

21 May, 08:50 • Fundeanu Madalina
Bucureștenii vor avea hărţi de risc natural pentru cutremure. A fost aprobat proiectul gigant de 2,3 milioane de lei.
Locul din România în care au fost actualizate hărțile de risc natural pentru cutremure. Ce prevede proiectul în valoare de peste 2 milioane de lei

Un nou proiect ce vizează realizarea hărţilor de risc natural pentru cutremure la nivelul Bucureştiului a fost aprobat de către Consiliul General al Capitalei. Acest proiect va fi realizat în următorii doi ani, scrie Antena 3 CNN.

Bucureștenii vor avea hărţi de risc natural pentru cutremure

Așadar, Consiliul General al Capitalei a aprobat în data de 20 mai 2024 un proiect în vederea elaborării hărţilor de risc natural pentru cutremure la nivelul Bucureştiului. Valoarea acestuia atinge suma de 2,3 milioane de lei

Aproximativ 50% din suma totală va fi suportată din bugetul municipalităţii, iar cealaltă jumătate va fi suportată de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

A fost stabilită și durata de realizare a proiectului: acesta va fi gata în următorii doi ani.

Această decizie a fost luată după ce, în prima lună din acest an, Ministerul Dezvoltării a solicitat PMB analiza şi identificarea oportunităţii de finanţare în cadrul programului multianual privind elaborarea hărţilor de risc pentru cutremure.

În luna aprilie, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis municipalităţii oferta în ceea ce privește elaborarea hărţilor de risc natural pentru cutremure la nivelul Capitalei, estimând o valoare de 2.325.000 lei.

Ai mai putea fi interesat de: Când ar putea un cutremur la fel de puternic ca cel din 1977 să lovească România? Predicțiile făcute de un expert de la Academia Română

cutremure
cutremure

Problema clădirilor cu risc seismic

De exemplu, Sectorul 1 al Capitalei, renumit pentru numeroasele clădiri monument istoric și imobile vechi, are cele mai multe clădiri cu risc seismic ridicat. În urma expertizării a peste 600 de clădiri, s-a stabilit că în Sectorul 1 peste 25.000 de oameni care trăiesc în imobile cu risc seismic extrem de ridicat sunt predispuși la o mare tragedie în cazul unui cutremur mai serios, conform Capital.ro.

Acest lucru ar însemna pierderea a zeci de mii de vieți omenești, blocarea totală a zonei de nord și a centrului Capitalei și ar afecta puternic economia României. Conform datelor estimate de specialiști, aceste costuri ar ajunge până la aproximativ 100 de miliarde de euro, asta însemnând aproape o treime din tot PIB-ul actual al României.

În acest sens, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, nu a demarat niciun proiect de consolidare pentru imobilele aflate în sector și nu a accesat fonduri pentru asemenea acțiuni, deși acestea erau disponibile prin Planul național de redresare și reziliență.

„Este revoltător cum doamnei Armand nu-i pasă niciun pic de oamenii din Sectorul pe care se face că îl conduce de aproape 4 ani! Este greu de înțeles cum cineva aflat într-o funcție de conducere, de administrare a vieții unei comunități, poate să refuze să înțeleagă pericolul la care îi supune pe toți acești oameni prin faptul că nu dorește să muncească. A declarat că nu există fonduri, că nu există legislație, pe scurt: a găsit scuze.

Din fericire pentru locuitorii Sectorului 1 există legislație – Legea 212 din 2022 privind reducerea riscului seismic al clădirilor, există fonduri – 300 de milioane de euro alocate prin PNRR. Din păcate pentru cetățeni, este nevoie și de un primar care să muncească, iar doamna Clotilde Armand nu este acea persoană”, a declarat George Tuță, candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 1.

Vezi mai multe știri: Riscul nespus în caz de cutremur major în România. Abia acum s-a aflat adevărul!