Orașul scufundat, Orșova Veche, are o istorie impresionantă, scrie spynews.ro. În trecut, în Orșova Veche locuiau doar oameni foarte bogați. În interiorul așezării existau hanuri, băi, grădini și prăvălii.
Fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu a decis să bage orașul sub ape pentru a face hidrocentrala de la Porțile de Fier I, una dintre cele mai mari din Europa. Se întâmpla în perioada 1964-1972.
La mijlocul anilor ’60 a început evacuarea orașului Orșova din Mehedinți, locuit la acea vreme de circa 5.000 de oameni. Cei mai mulți dintre ei au fost strămutați în noul oraș Orșova, construit pe malul Dunării, la aproximativ trei kilometri de vechea vatră a localității, în perioada 1966 – 1971.
Citește și: Orașul perfect pentru pensionarii europeni este aproape de România. Ce spune studiul despre București
Casele, clădirile publice și drumurile din fostul orășel au fost demolate și inundate.
Ruinele se mai pot vedea și în zilele noastre, însă numai când lacul de acumulare de la Porțile de Fier I este golit. Ultima dată când ruinele au fost văzute a fost acum 9 ani.
Măsura golirii lacului de acumulare din amonte de Porțile de Fier I este luată, potrivit convenției dintre România și Serbia, pentru a se menține cota de deversare la valori normale și pentru a se evita inundațiile.
Pe harta actuală a județului Mehedinți, Orșova se află în partea de vest a județului, învecinându-se la sud cu Dunărea, la vest cu comuna Eșelnița, la nord cu județul Caraș-Severin, iar la est cu comuna Ilovița.
Orașul Orșova este situat pe malul Dunării, la contactul dintre Munții Almăjului cu Podișul Mehedinți, pe malul lacului de acumulare Porțile de Fier.
Suprafața totală a orașului este de 5467 ha, scrie primariaorsova.ro.