- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Locurile în care „hora reciclării” se oprește. Românii trebuie să le evite dacă vor să-și primească garanția de 50 de bani

02 Jun, 09:09 • Adrian Popovici
Românii de la sate au dificultăți atunci când vor să-și recupereze garanția pentru ambalajele folosite. Micii comercianți rurali trebuie să ducă personal ambalajele în centrele de colectare, iar aparatele care fac asta sunt prea scumpe pentru ei.
Locurile în care „hora reciclării” se oprește. Românii trebuie să le evite dacă vor să-și primească garanția de 50 de bani

Sistemul Garanție – Returnare, lansat în noiembrie 2023, a fost conceput pentru a încuraja reciclarea ambalajelor în țara noastră, românii primind înapoi garanția de 50 de bani pentru fiecare PET returnat. Cu toate acestea, implementarea acestui sistem a întâmpinat numeroase provocări, în special în mediul rural. În sate, proprietarii de magazine alimentare se confruntă cu dificultăți majore din cauza lipsei aparatelor de colectare, arată Observatornews.

Una dintre cele mai mari probleme raportate provine din faptul că antreprenorii din zonele rurale nu au acces la echipamentele necesare pentru colectarea și reciclarea ambalajelor. În lipsa acestor aparate, magazinele devin depozite temporare pentru cantități mari de PET-uri, pe care localnicii le aduc sperând să își recupereze garanția. Această situație creează o povară semnificativă pentru micii comercianți, care trebuie să gestioneze zeci de saci plini cu ambalaje.

Administratorii de magazine din sate sunt adesea nevoiți să transporte ambalajele în orașele apropiate, unde există centre de colectare. Aceasta implică costuri suplimentare de transport și timp pierdut, ceea ce îi descurajează să colecteze ambalaje și să plătească garanția.

Cei care nu pot să facă aceste drumuri frecvente trebuie să aștepte perioade lungi, uneori chiar luni de zile, până când o firmă de reciclare vine să ridice ambalajele. Această întârziere nu numai că blochează spațiul magazinelor și îi lase să aștepte pe cei care își așteaptă garanția.

Garanția de 50 de bani
Garanția de 50 de bani

Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să știe românii care vor să-și recupereze garanția pentru sticle. Aceste detalii îi pot lăsa fără cei 50 de bani

Probleme pentru românii de la sate care vor să-și recupereze garanția de 50 de bani?

În această situație se află și o femeie care deține un magazin alimentar în localitatea Râciu din județul Mureș. Ea a relatat că, deși clienții aduc foarte multe PET-uri, nu toate sunt acceptate pentru returnare din diverse motive, cum ar fi faptul că sunt îndoite sau că le lipsesc capacele. În plus, garanția pentru ambalajele returnate ajung în contul magazinului după o perioadă îndelungată, ceea ce creează o presiune financiară suplimentară.

„Le ridică, banii se bagă în cont după foarte mult timp. Lumea aduce foarte multe, nu stau să văd dacă sunt luate de la mine sau nu. Eu sunt obligată să le dau banii. Nu îmi dau banii pe toate că ba sunt îndoite, ba nu au capac. Deci de aici, să zic că sunt cam 1.000 de lei, dacă îmi dau 800 de lei eu sunt mulţumită”, a declarat aceasta

În plus, achiziționarea unor aparate care să-i ajute pe românii care vor să-și recupereze garanția pentru ambalajele cumpărate se dovedește a fi, de asemenea, o altă problemă din cauza prețurilor prea mari pentru micii comercianți. „Nu sunt aparate pentru preluarea acestor PET-uri. La celelalte magazine, deţinute de consătenii noştri, este foarte greu să achiziţionezi un asemenea aparat, costă foarte mult”, a adăugat primarul de la Râciu.

Citește și: Ministrul Mediului cere amenzi în „hora reciclării”: Oamenii simt că sunt păgubiți