Cei care sperau să devină studenţi în sesiunea de admitere din toamnă au avut surpriza să afle că aproape toate locurile bugetate s-au ocupat deja, încă din vară, scrie Pro TV.
Totuși, există speranță pentru viitorii studenți. Unele universităţi anunţă domenii noi de studiu.
La Universitatea Politehnica Timișoara mai sunt disponibile doar 180 de locuri bugetate din cele aproape 2.300 câte au fost alocate întregului an universitar.
„Nu am găsit ceva interesant. Am mai dat o dată proba de admitere, am picat-o și am încercat din nou”, spune o candidată.
Andreea Topliceanu a ales Management în loc de Resurse Umane. Acolo a mai găsit ceva disponibil, din cele 300 de locuri pe care Universitatea de Vest din Timișoara le mai are libere.
La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca mai sunt 160 de locuri la buget, la licență.
Locuri mai puține la buget sunt la măsurători terestre și cadastru, acolo doar la taxă, industria alimentară, agricultură, peisagistică.
Situația este asemănătoare la Facultatea de Știință și Tehnologia Alimentelor din cadrul Universității, unde toate locurile de la master de la buget au fost ocupate, iar la licență au mai rămas 11.
În unele centre au apărut specializări noi. De exemplu, la Timișoara sunt 25 de locuri pentru Robotică în sistem dual, unde s-au înscris inclusiv candidați din București.
La Universitatea de Vest a apărut Geoinformatica, unde sunt 25 de locuri bugetate și 25 de locuri cu taxă.
În țara noastră, taxele la universităţi pornesc de la 3.500 de lei pe an și pot depăși 10.000 de lei.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că România va putea beneficia de încă 2,2 miliarde de euro pentru educaţie şi formare profesională, din fonduri europene, prin Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare.
„Buget record pentru educaţie şi formare în România! Astăzi am primit o veste excelentă: ţara noastră va putea beneficia de încă 2,2 miliarde de euro pentru educaţie şi formare profesională, din fonduri europene, prin Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare!”, a scris Ligia Deca pe Facebook.
Potrivit ministrului Educaţiei, această sumă se adaugă celor 3,5 miliarde de euro din PNRR, în total, 5,7 miliarde de euro destinate acestui domeniu.
Vezi și: 150 de lei cadou de la stat pentru educație. Cine beneficiază de acești bani