De astăzi, 1 iulie 2024, impozitul pe veniturile nedeclarate ale românilor crește semnificativ, de la 16% la 70%. Nouă măsură fiscală stabilită de ANAF se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale de la această dată. Așadar, românii care s-au aflat deja sub control și primesc decizia de impunere după 1 iulie vor plăti un impozit de 70%, conform Playtech.ro.
Noua măsură fiscală are în vedere veniturile obținute ilegal sau nedeclarate, precum cele rezultate din evaziune fiscală. În cazul în care anumite persoane au făcut averi prin metode nelegale și nu pot justifica proveniența banilor respectivi, ANAF va aplica acest impozit majorat. Mai exact, autoritățile fiscale se vor folosi de logica: „Nu te-am prins când ai făcut banii, dar îți iau acum 70%.”.
Ai mai putea citi: ROBOR, 1 iulie 2024. Banca Națională face anunțul momentului pentru românii cu credite!
Prin urmare, persoanele aflate în vizorul ANAF vor rămâne cu doar 30% din banii nedeclarați. Experții în fiscalitate sunt de părere că această măsură este una de moralitate, subliniind faptul că „hoțul neprins e negustor cinstit”. Pe de altă parte, cei care se află în control ar trebui să se bucure că rămân cu o parte din bani. În cazul în care au obținut sume mari, acel procent de 30% care le rămâne poate fi încă semnificativ.
Cea mai mare problemă pe care o întâmpină ANAF este incapacitatea de a dovedi în mod direct că sumele în cauză au fost obținute prin evaziune fiscală. Din acest motiv, soluția adoptată a fost acest impozit crescut, care are ca scop penalizarea indirectă a veniturile nedeclarate. Până la momentul actual, de cota de 16% au beneficiat mai multe categorii de persoane, cum ar fi doctorii care au luat șpăgi și artiștii. Aceste situații nu au fost făcute publice, din motive legate de secretul fiscal.
O parte importantă de clarificat este că banii primiți la nunți și botezuri nu vor fi supuși acestui impozit majorat la 70%. Multe persoane și-au pus această problemă, dacă ANAF va confisca o parte din sumele primite la astfel de evenimente, în special după adoptarea Legii 296/2023. Potrivit consultantului fiscal Cornel Grama, aceste sume sunt identificate și nu se încadrează în categoria veniturilor neidentificate.