Depozitele de gaze naturale din România sunt umplute în proporţie de peste 95%, conform datelor de la 4 septembrie, cantitatea de gaze stocată fiind cu 177,7 milioane de metri cubi mai mare faţă de anul trecut.
„Gradul de umplere din depozite e cel mai bun din câte a fost vreodată – 95%, peste trei miliarde de metri cubi, cu vreo 180 de milioane de metri cubi, mai mult decât anul trecut, când oricum noi bătusem orice record”, a explicat Sebastian Burduja, vineri, la Antena 3 CNN.
Ministrul a precizat că obținem gaz din producție internă.
„România, astăzi, cu ce produce pe uscat și ce produce Black Sea Oil & Gas în Marea Neagră, dar aproape de țărm, reușim să acoperim consumul intern”, a mai declarat Burduja, adăugând că „nu importăm gaze din Rusia”.
„Nu importăm gaze din Rusia. Companiile care apelează la importuri, și dacă o fac, și e posibil să o facă, au făcut asta și iarna trecută, nu o fac pentru că nu am avea gaze în depozite, ci pentru că în anumite zile sau perioade e mai ieftin să imporți decât să extragi din depozite și să folosești gazul respectiv.
Ce contează e că avem pe gaze independență energetică, ne descurcăm cu ce avem, iar din 2027, Neptun Deep e în grafic, ne vom dubla producția de gaz și vom fi producătorul numărul unu din UE”, a mai afirmat Sebastian Burduja.
Potrivit ministrului, cu depozite aproape pline şi un plan bine structurat pentru iarnă, România este gata să facă faţă oricărei situaţii care poate apărea.
Şi în ceea ce priveşte stocurile de cărbune, românii sunt într-o situaţie mai bună decât anul trecut. La Complexul Energetic Oltenia stocurile totale sunt de 550.000 tone, la Electrocentrale Craiova de 103.000 tone, la Paroşeni de 20.000 tone.
„Atât la Complexul Energetic Oltenia, cât şi la Electrocentrale Craiova, cât şi la Paroşeni sunt numere mai mari faţă de anul trecut, semnificativ mai mari. La Paroşeni, în Valea Jiului, dar şi în celelalte două complexuri energetice există o îmbunătăţire”, a precizat Sebastian Burduja.