Lovitură pentru România! Produsul care este cel mai consumat de cetățenii români va suporta o scumpire de 33% în perioada următoare, a precizat stiridecluj.ro
Citește și: Val de noi scumpiri în 2023. Produsele cărora le creşte preţul chiar de la 1 ianuarie
Zahărul este alimentul care va suferi o majorare imensă de preț, din cauza interdicției de export impuse de Ucraina. Mai mult, importurile de zahăr din Ucraina vor fi interzise în România până pe 15 septembrie, ceea ce înseamnă o lovitură din plin pentru țara noastră, deoarece suntem cei mai mari importatori de zahăr din statul vecin.
Potrivit datelor de anul trecut, România a importat 85.000 de tone de zahăr în perioada octombrie anul trecut și aprilie anul curent, ce reprezintă o treime din importurile totale ale Uniunii Europene.
Totuși, procesatorii români spun că țara noastră nu beneficiază de stocuri suficiente, ceea ce poate duce la scumpiri imense. Așadar, prețul unui kg de zahăr care este acum 6 lei, poate ajunge cu 2 lei mai scump, adică 8 lei, în urma scumpirii cu 33%.
Potrivit INS, prețul zahărului a crescut cu 100 de euro pe tonă față de luna aprilie. Într-un an, prețul zahărului a înregistrat deja o creștere de peste 60%.
Situația interdicției de export impuse de Ucraina ridică preocupări în privința disponibilității și prețului zahărului în România. Consumatorii și comercianții trebuie să se pregătească pentru posibile scumpiri ale acestui produs de bază în viitorul apropiat.
Interdicția privind importurile de cereale din Ucraina în urma deciziei luate de Comisia Europeană, potrivit regulamentului recent publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a menționat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
„A apărut deja Regulamentul Uniunii Europene în Jurnalul Oficial. Restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina se prelungesc până pe data 15 septembrie. Se dovedeşte faptul că am avut constanţă, am reuşit să transmitem informaţiile necesare, iar Comisia Europeană a înţeles greutăţile cu care se confruntă fermierii şi a decis asupra acestui aspect, având în vedere că în scurt timp intrăm la recoltat şi trebuie să avem spaţiile libere, dar şi posibilitatea de a valorifica producţia atât intern cât şi extern”, a precizat Petre Daea.
Alte articole: Noi scumpiri pentru români de la 1 ianuarie 2023. Ce produse vor avea cele mai mari creşteri de preţ