Comisia Europeană a aprobat o evaluare preliminară pozitivă pentru 62 din cele 68 de jaloane ale României în cadrul celei de-a treia cereri de plată, în valoare de două miliarde de euro, din Mecanismul de redresare și reziliență. Șase jaloane nu au fost îndeplinite, printre care reformele guvernanței întreprinderilor de stat, investiții în transporturi și o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor. Ca urmare, Comisia propune suspendarea parțială a plății, conform Regulamentului privind MRR, potrivit Antena 3 CNN.
„Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau ţintele restante, ele primind totodată o plată parţială legată de jaloanele şi ţintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, precizează Executivul comunitar în comunicat.
Te-ar mai putea interesa și: Comisia Europeană, avertisment pentru Temu. Sancțiuni uriașe sunt, momentan, pe tușă
foto: Comisia Europeană
Cea de-a treia cerere de plată a României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență acoperă etape pentru 37 de reforme și 17 investiții esențiale, cu impact direct asupra cetățenilor și mediului de afaceri. Domeniile vizate includ:
Printre măsurile emblematice din această cerere de plată se află stimularea eficienței energetice în industrie, unde noul cadru legislativ elimină obstacolele în calea contractelor de performanță energetică și introduce standarde pentru instrumentele financiare verzi.
De asemenea, în sectorul pensiilor, a intrat în vigoare o reformă care stabilește calcularea pensiilor speciale pe baza principiului contributivității, vechimii în muncă și reajustarea procentului aferent veniturilor.
În domeniul eficienței energetice a clădirilor, au fost semnate contracte pentru renovarea integrată a clădirilor publice, vizând atât consolidarea seismică, cât și eficiența energetică.
Comisia Europeană a transmis deja o evaluare preliminară pozitivă pentru 62 din cele 68 de jaloane aferente acestei cereri de plată către Comitetul Economic și Financiar, care are la dispoziție patru săptămâni pentru a emite un aviz.
„În urma avizului CEF cu privire la evaluarea preliminară pozitivă şi după evaluarea observaţiilor transmise de România, Comisia va adopta o decizie de plată, după care se poate efectua plata către România. În cazul în care, în urma observaţiilor transmise de România, Comisia îşi confirmă evaluarea potrivit căreia jaloanele în cauză nu au fost atinse în mod satisfăcător, o parte din plată va fi suspendată.
Cuantumul suspendat va fi stabilit prin aplicarea metodologiei Comisiei privind suspendările de plăţi (prezentată în anexa II la comunicarea publicată la 21 februarie 2023), care se aplică tuturor statelor membre”, se mai arată în comunicatul CE.
România va avea șase luni pentru a îndeplini jaloanele restante din cea de-a treia cerere de plată. După această perioadă, Comisia Europeană va evalua dacă acestea au fost realizate în mod satisfăcător. Dacă jaloanele vor fi îndeplinite, suspendarea plății va fi ridicată și suma restantă va fi acordată.
Te-ar mai putea interesa și: Comisia Europeană propune reducerea pragului pentru microîntreprinderi la 88.500 euro!