- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură dură pentru românii plătiţi cu salariul minim. Au pierdut peste 2.000 lei!

17 Sep, 19:19 • Preda Silvia
Bani pierduți de românii cu salariu minim! Sindicatele fac dezvăluiri despre cum s-au pierdut 2.000 de lei per angajat.
Lovitură dură pentru românii plătiţi cu salariul minim. Au pierdut peste 2.000 lei!

Salariul minim estimat de organizaţiile sindicale după simulările bazate pe indicatori macroeconomici „pe perioade închise” ar fi la 1 ianuarie 2025 între 4.120 lei şi 4.285 lei, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, potrivit Agerpres.

Liderul BNS a susţinut, marți, în Comisia juridică a Senatului, că, prin folosirea indicatorilor prognozaţi, un angajat cu salariu minim a pierdut în ultimii 4 ani aproximativ 2.000 de lei.

Am discutat azi în Comisia juridică a Senatului despre un pachet de modificări ale proiectului de lege care vizează transpunerea directivei cu salariu minim. Unele dintre propunerile noastră vizează indicatorii pe baza cărora să se determine valoarea salariului minim. Guvernul, în textul proiectului de lege, face în continuare trimitere la nişte indicatori prognozaţi. Am făcut în urmă cu o lună o analiză macroeconomică şi mai multe simulări pe patru ani şi mergând pe principiile propuse în lege de Guvern, comparativ cu modelul propus de noi, care se bazează pe indicatori pe perioade închise (…), am ajuns la un impact negativ în ceea ce priveşte venitul salariaţilor plătiţi cu salariul minim. Au pierdut peste 2.000 lei în acest interval de timp. Adică, valoarea salariului pe bază de indicatori prognozaţi a fost mai mică decât valoarea salariului minim pe care trebuiau să-l primească în mod real, mergând pe formula de calcul pe perioade închise pe care noi am propus-o”, a afirmat Dumitru Costin.

Avertisment al sindicatelor cu privire la salariul minim

Preşedintele Blocului Naţional Sindical a opinat că pentru anul viitor trebuie luate în calcul cifrele macro care sunt raportate şi înscrise în 2023.

Citește și: Salariu minim de 2.500 de euro pentru românii care lucrează în acest domeniu

Avertisment al sindicatelor cu privire la salariul minim
Avertisment al sindicatelor cu privire la salariul minim

Dacă ar fi să utilizăm forma de calcul propusă de BNS, valoarea salariului minim pentru 2025 ar trebui să fie 4.120 lei până la 4.285 lei. În acest interval se poate negocia între partenerii sociali, confederaţii patronale şi sindicale şi Guvern. Deci, cel puţin 4.120 lei ar trebuie să fie salariul minim de la 1 ianuarie, mergând pe indicatori pe perioade închise, nu pe prognoze. Am arătat Guvernului şi la întâlnirile care au loc la Ministerul Muncii că – cel puţin după patru luni anul acesta – indicatorii prognozaţi erau deja depăşiţi (…). Nu vrem să ne jucăm cu aceşti indicatori, vrem să fie clari. (…) Prin formula propusă de Guvern, oamenii vor continua să piardă an de an, pentru că indicatorii prognozaţi sunt nişte instrumente cu care ei se pot juca. Din acest motiv, vrem să mergem pe nişte certitudini, astfel încât nimic din politic să nu se joace cu această valoare a salariului minim”, a mai declarat Dumitru Costin.

Potrivit liderului sindical, „este greu să compari salariul minim din sectorul IT cu salariu minim din agricultură”.

Dezbaterile pe marginea proiectului de lege al Guvernului privind stabilirea salariilor minime adecvate vor continua.

Vă amintim că introducerea salariului minim european este un obiectiv asumat de țara noastră prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Vezi și: Unde câștigi cel mai bine în Europa. Iată ce reprezintă un salariu bun în principalele capitale europene