Românii plecați în străinătate se luptă cu prețurile record pe fondul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, a informat The Independent. Țara unde prețurile au bubuit pe piața de energie, dar și pe piața alimentară este Marea Britanie. Nu s-au mai înregistrat asemenea prețuri încă din 2005.
Ultimele date anunțate privind prețurile alimentele din Marea Britanie arată că au crescut cu 15,7% în aprilie 2023, afectând un milion de români care locuiesc acolo.
Helen Dickinson, directorul executiv al British Retail Consortium, a declarat:
„Prețurile alimentelor au rămas ridicate în Marea Britanie, având în vedere presiunile continue ale costurilor de-a lungul lanțului de aprovizionare. Efectul secundar al creșterii costurilor de producție și de ambalare a însemnat că mâncărurile să devină mai scumpe, iar prețurile cafelei au crescut și din cauza costului ridicat al boabelor de cafea, precum și din cauza națiunilor producătoare cheie care exportă mai puțin. Între timp, prețul untului și al uleiurilor vegetale a început să scadă, pe măsură ce comercianții cu amănuntul au transferat economiile de costuri, de mai sus din lanțul de aprovizionare”, a explicat Dickinson.
Mai mult, tarifele legumelor și fructelor au explodat cu 17,8%, comparativ cu 17% în martie, fiind cea mai mare inflație înregistrată în categoria alimentelor proaspete.
De asemenea, Mai mult, inflația alimentară a accelerat la 15,7% în aprilie, de la 15% în martie, iar alimentele ambientale, cum ar fi supele și legumele conservate, au crescut la 12,9% în aprilie, față de 12,4% în luna precedentă.
Per ansamblu, inflația anuală a scăzut la 8,8% în aprilie, de la 8,9% în martie, pe baza reducerilor de primăvară. Dar tot rămâne aproape de maxime record.
Cele mai recente cifre apar pe măsură ce prețul mediu al alimentelor și al băuturilor nealcoolice din Marea Britanie a cunoscut cea mai puternică creștere din ultimii 45 de ani. Inflația prețurilor la alimente în Marea Britanie a crescut vertiginos în acest an, produse de bază populare pentru consumatori, cum ar fi brânza, ovăz și pâine albă, toate înregistrând creșteri ale costurilor.
De exemplu, brânza cheddar, care reprezintă aproape jumătate din toate vânzările de brânză din Marea Britanie, a înregistrat o creștere a prețurilor cu 28,3% în marile magazine, scrie The Independent.
Alte articole: Marea Britanie este în criză alimentară. Motivul pentru care ardeii lipsesc din supermarketuri