Lovitură puternică pentru Ucraina! România nu este de acord cu demararea lucrărilor de dragare pe Canalul Bâstroe, citează digi24.ro.
Anunțul a fost făcut de diplomația din București, printr-un comunicat de presă. Ministerul de Externe (MAE) a menționat că responsabilii nu au fost înștiințați despre proiectele de dragare pe Canalul Bâstroe, tocmai de aceea, se reiterează poziția și atitudinea României.
Proiectul de dragare solicitat de Ucraina se referea la unirea brațelor Bâstroe și Chilia ale Dunării la rețeaua transeuropeană de transport. Cu toate acestea, Ministerul de Externe a susținut că nicio autoritate română nu a confirmat începerea acestor lucrări. Pe parcursul zilei de astăzi, Comisia Europeană va afla poziția țării în fața acestei intenții, care este refuzată pe deplin.
Te-ar putea interesa și: Ucraina este limitată de Elon Musk pentru folosirea tehnologiei Starlink. „Nu vom permite escaladarea conflictului care poate duce la al treilea război mondial”
„Cu referire la informațiile apărute recent în presa română privind desfășurarea de către autoritățile ucrainene a unor lucrări de adâncire a așa-zisului «canal de navigație Bâstroe», Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, anterior apariției acestor informații publice, nu a fost informat de nicio autoritate română competentă în materie cu privire la desfășurarea de către Ucraina a unor astfel de activități.
În urma apariției informațiilor publice menționate, MAE a solicitat, în cursul zilei de 13 februarie, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării transmiterea unor informații cât mai complete și actualizate privind eventuale activități desfășurate de partea ucraineană în sectorul „canalului de navigație Bâstroe” și evaluarea instituției privind impactul acestora, iar ulterior MAE a solicitat și Poliției de Frontieră Române transmiterea informațiilor rezultate în urma monitorizării activităților efectuate de autoritățile ucrainene sau de contractori ai acestora în sectorul «canalului de navigație Bâstroe», precum și evaluarea caracterului acestora.
În funcție de răspunsurile autorităților române de resort, MAE va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activități având ca scop adâncirea rutei de navigație”, transmit responsabilii Ministerului de Externe.
Lucrările de dragare sunt urmărite de Ucraina încă din anul 2014. Cu toate acestea, MAE nu a fost niciodată de acord cu demararea proiectului. Responsabilii menționează că este necesară respectarea prevederilor de drept internațional, dar și reglementările cu privire la protecția mediului înconjurător.
„Autoritățile române nu sunt de acord cu propunerea de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în TEN-T (propunere a cărei realizare este urmărită de Ucraina încă din anul 2014), întrucât este necesar ca proiectul canalului de navigație realizat de Ucraina să respecte strict prevederile de drept internațional aplicabile, inclusiv și mai ales reglementările în materie de protecție a mediului”, susțin reprezentanții MAE.
Citește și: NATO face dezvăluiri incredibile! Cum se implică România în războiul din Ucraina