- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură fără precedent pentru românii cu credite la bancă. Plătesc DUBLU

15 May, 15:31 • Bumbeneci Diana
Calculele care arată că românii plătesc cel puţin dublu pentru un credit, faţă de suma împrumutată de la bancă.
Lovitură fără precedent pentru românii cu credite la bancă. Plătesc DUBLU

Lovitură pentru românii care au credite la bancă. BNR a hotărât din nou să menţină dobânda-cheie la 7% pe an, deși inflația a scăzut uşor, iar mulți analiști se așteptau la o reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

Anunț pentru românii care au credite la bancă

Este a treia şedință de politică monetară din acest a,n în care BNR menţine dobânda la 7%, iar decizia Băncii Naţionale influenţează ratele românilor, care rămân în continuare mari.

Este de notorietate faptul că dobânda-cheie influenţează IRCC şi ROBOR, indicii în funcţie de care se calculează ratele românilor în lei. Până când dobânda-cheie nu va fi mai mică, cei doi indici nu au cum să scadă consistent, spun analiştii.

Sumele plătite de români la finalul perioadei de creditare sunt cel puţin duble faţă de banii luaţi iniţial din bancă. Mai exact, cei care iau un credit ipotecar pentru suma de 300.000 de lei, pe o perioadă de 20 de ani, plătesc în final dublu, cu toate dobânzile.

Mai mult, cei care iau creditul pentru 30 de ani plătesc aproape 800.000 de lei în final, tot pentru suma de 300.000 de lei.

credit
credit

Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile

Cât plătim pentru un credit imobiliar Prima Casă, în 20 de ani

  • Suma – 300.000 lei
  • Perioada – 20 de ani
  • Valoarea totală de plată – 601.222 lei

Cât plătim pentru un credit imobiliar Prima Casă, în 30 de ani

  • Suma – 300.000 lei
  • Perioada – 30 de ani
  • Valoarea totală de plată – aproape 800.000 lei.

Mugur Isărescu, despre reducerea deficitului bugetar

Potrivit lui Mugur Isărescu, soluția este să reduci deficitul fiscal și pe partea de cheltuieli și pe venituri.

„Acestea sunt opțiunile pe care trebuie să le facă Guvernul și observați că se fac foarte greu. Încercăm în continuare să dăm inflația treptat în jos”, a mai afirmat guvernatorul BNR.

El a continuat: “Aud discuții în public „Domnule, problema este faptul că Guvernul se împrumută”. Ce înseamnă dacă Guvernul nu ar putea să se împrumute și n-ar finanța deficitul? Înseamnă criză nu numai financiară, ci economică, criză socială, criză politică. Eu am trăit aceste evenimente în anii ‘90. Nu aveam nici datorie externă atunci sau era foarte mică”, a explicat Isărescu.

Își amintește: „Umblam disperați ca să găsim bani ca să finanțăm deficitul bugetar care oricum era mai mic. Au fost ani extrem de grei”.

„Soluția nu este să oprești finanțarea deficitului, ar însemna un șoc teribil pentru economie și pentru țară”, a mai arătat Isărescu.

Citește și: Se construiește cea mai mare autostradă din România de după comunism! Va uni două provincii istorice. Ciolacu: „Toate contractele au fost semnate”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult