- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură grea pentru ”decreței”! Ce pensii vor avea cei peste 1,8 milioane de români născuţi după 1968

12 Jan, 12:49 • Cornel Ghimeșan
Lovitură grea pentru cei peste 1,8 milioane de români care s-au născut după anul 1968. Din cauza problemelor demografice tot mai acute cu care se confruntă țara noastră, pensiile ”decrețeilor” vor fi puternic afectate.
Lovitură grea pentru ”decreței”! Ce pensii vor avea cei peste 1,8 milioane de români născuţi după 1968

Lovitură grea pentru ”decreței”. Experții spun că în următorii 20-30 de ani, problemele demografice ale României se vor acutiza, iar acest lucru va avea un impact negativ asupra sistemului de pensii care ar urma să intre în declin în 2030, când o mare parte din „decreței” vor ieși la pensie, potrivit RomâniaTV.net

Citește și A șasea propunere de reformă a pensiilor din ultimii 30 de ani din Franța: creșterea vârstei de pensionare treptat până la 64 de ani în 2030

Lovitură grea pentru ”decreței”!

În acest moment, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă sistemului de pensii o oarecare stabilitate.

Potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii, în prezent, numărul de salariaţi activi este de 5,71 milioane persoane. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

În ceea ce privește numărul de pensionari din România, în luna decembrie 2022, erau înregistrați, aproape 4,8 milioane de persoane, pensia medie fiind de 1.739 lei, arată datele CNPP.

Cu toate acestea, statul suplimentează în fiecare an bugetul sistemului public de pensii, fiind nevoit să acorde și o serie de beneficii pensionarilor cu venituri foarte mici.

Lucrurile nu vor sta mai bine nici în următoarele două-trei decenii, conform datelor ultimului recensământ. Mai mult, studiile anterioare arată că balanța dintre numărul de angajați și cel de pensionari s-ar putea egaliza abia spre sfârșitul secolului.

Specialiștii din economie atrag atenția că dacă se păstrează modul actual de calcul, pensiile vor fi mult mai mici peste 35 de ani, față de nivelul mediu actual.

Astfel, salariul minim brut estimat pe anul 2023, în baza căruia a fost fundamentat bugetul de asigurări de stat, este de 6.789 lei, ceea ce înseamnă că lunar ar cotiza la sistemul public de pensii aproape 1.700 lei, adică 20.400 lei/an, respectiv 714.000 lei în toată perioada de 35 de ani până la ieșirea la pensie.

Din păcate, însă, aceasta îi va asigura o pensie mult mai mică, pentru că între anii 2050-2060 populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane, ceea ce înseamnă că sistemul actual de pensii devine ușor, ușor nesustenabil, în condițiile în care numărul de salariați va fi mult mai mic decât numărul de pensionari.

În primii cinci ani după 2023, foarte mulți decreței născuți după 1968 vor ieși la pensie, la limită de vârstă, iar acest lucru va schimba radical raportul salariaţi/pensionari și asta pentru că numărul viitorilor pensionari reprezintă puţin mai mult de o treime din cel actual.

Mai exact, în prezent există aproximativ şase milioane de salariaţi, care plătesc contribuţii transferate în pensiile a 5,3 milioane de pensionari, rezultând un raport salariaţi/pensionari de 10/9.

Indiferent care va fi rata mortalităţii şi rata natalităţii în următorii 12 ani, cei aproximativ 1,8 milioane de români care vor ieşi la pensie după 2030 vor schimba radical acest raport.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...