- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură grea pentru femei chiar de ziua lor! Vârsta de pensionare creşte la 65 de ani

08 Mar, 16:18 • Cornel Ghimeșan
Parlamentarii le-au pregătit o surpriză de proporții femeilor din România, chiar în săptămâna în care este sărbătorită Ziua Internaţională a Femeii. Reprezentanții Camerei Deputaților au analizat majorarea vârstei de pensionare la 65 de ani şi pentru femei.
Lovitură grea pentru femei chiar de ziua lor! Vârsta de pensionare creşte la 65 de ani

Lovitură grea pentru femei chiar de ziua lor! Confrom Camerei Deputaților, noua lege a pensiilor prevede atât pentru femei cât și pentru bărbați ca vârsta de pensionare să fie de 65 de ani.

Citește și Ședință decisivă azi, 8 martie, la Guvern. Executivul aprobă data și orele alegerilor

Lovitură grea pentru femei chiar de ziua lor!

Parlamentarii spun că principiile care au stat la baza acestei decizii sunt cele ale egalității și solidarității sociale, chia dacă momentul ales este unul mai puţin fericit pentru românce, scrie româniatv.net.

Astfel, potrivit noii legi a pensiilor, ce a fost oficializată recent și care se va aplica în 2024, vârsta standard de pensionare pentru femei crește de la 63 de ani, cât e stabilită de legislația actuală, la 65 de ani. Cu toate acestea, creșterea vârstei standard de pensionare va avea loc treptat, până în 2035.

Stagiul complet de cotizare pentru pensie pentru limită de vârstă este de 35 de ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul minim este de 15 ani. Vârsta standard de pensionare este 65 de ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, iar atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării pregătite de iniţiatorii legii. Aceştia îşi doresc „asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar” şi au prevăzut condiţii pentru reducerea vârstei de pensionare.

Potrivit Expunerii de motive, principalele aspecte urmărite vizează „asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislaţie a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivităţii, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar şi corelat cu realităţile economice”.

„Noul mecanism de indexare va avea la bază indicatori reali şi predictibili, care să genereze încredere în sistem concomitent cu asigurarea unei predictibilităţi reale a evoluţiei pensiilor publice”, se mai arată în document.

Mai mult, „cheltuielile cu pensiile se vor concentra pe menţinerea ca pondere în valoarea totală a PIB-ului, astfel încât indicatorul de sustenabilitate pe termen mediu şi lung să nu indice un risc ridicat”.

În plus, noua lege urmărește „întărirea principiului contributivităţii astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională şi contribuţia la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat”.

Vârsta de pensionare pentru mame se reduce din 2024

Când vine vorba de vârsta de pensionare, femeile care au născut și crescut copii au un mare avantaj și asta pentru că noua lege a pensiilor prevede reducerea vârstei de pensionare pentru acestea.

Noul act normativ oferă o reducere mult mai mică a vârstei de pensionare. Maximul pe care o mamă îl poate obține este de trei ani și jumătate de reducere, minimul (pentru un copil) fiind de șase luni.

Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii a apărut recent, inclusiv normele de aplicare. Și deși aveam o nouă lege a pensiilor adoptată, publicată în Monitorul Oficial, încă din 2019, a cărei aplicare a fost și amânată între timp, noua lege va lua locul, în 2024, acelei legi care nu va mai ajunge să se aplice.

Totodată, noua lege oferă un beneficiu la pensionare mamelor, chiar și celor care au născut și crescut doar un copil:

„Art. 51 – (1) Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, astfel:

(2) Reducerea vârstei de pensionare prevăzută la alin. (1) se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani”.

Practic, femeia care a născut și crescut un copil va putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni, în timp ce aceea care a născut și crescut șapte sau mai mulți copii va putea beneficia de trei ani și șase luni reducere a vârstei de pensionare.

Pentru a nu se face discriminări între femeile care au născut și cele care au adoptat, legea prevede că reducerile din tabel se aplică și pentru copii adoptați și crescuți pe o perioadă de măcar 13 ani.

Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, adică acea lege care nu va mai ajunge să se aplice, conținea un mecanism de reducere diferit. „Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută”, prevede, mai exact, legea. Aceasta mai conținea și o reducere suplimentară a vârstei de pensionare, aplicabilă mamelor începând cu al patrulea copil. Mai precis, aceste „mame eroine” ar fi putut ieși la pensie mai devreme cu câte un an pentru fiecare copil, începând cu al patrulea.

De exemplu, o mamă cu patru copii ar fi putut ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii s-ar fi bucurat de o reducere a vârstei de pensionare cu opt ani.

Citește și Emiterea rovinietei va fi suspendată temporar pe 11 martie. Între 11-21 martie, nu va putea fi achiziţionată prin SMS

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult