1,5 milioane de români ar putea avea salarii mai mici. Coaliția de guvernare lucrează la trei variante pentru reducerea taxării pe muncă.
Conform unor surse guvernamentale, toate cele trei variante sunt în analiză la ministerele Muncii și de Finanțe. Cu toate acestea însă, optimist orizont de timp pentru ca Guvernul să încerce reducerea taxării muncii este toamna anului viitor, odata cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării unitare.
Prima variantă o reprezintă introducerea impozitului progresiv. Doar că aici există opoziția liberalilor în coaliția de guvernare, care fac titlu de glorie din susţinerea impozitului unic pe venit.
O altă variantă luată în calcul este aceea a impozitului pe venitul global, denumit și impozitul pe gospodărie.
Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile
Cea de-a treia variantă este cea a deducerilor fiscale pentru diverse categorii sociale. Incertitudinea este pentru aproape 1,5 milioane de angajați de la noi din ţară. Românii plătiţi cu salariul minim pe economie ar putea să piardă scutirea de impozit a celor 200 de lei.
Cu aproape 100 de lei le-ar putea scădea salariul din luna iulie. La ora actuală, în România, aproximativ 1,5 milioane de angajați primesc salariul minim pe economie. Cu o valoare brută de 3.300 de lei, aceștia primesc aproximativ 2.080 de lei în mână.
„Datele colectate de Blocul Naţional Sindical arată că raportul dintre salariul minim brut pe ţară şi câştigul salarial mediu brut a fost în luna februarie 2024 de 41,3%, în timp ce în luna octombrie 2023, când a fost adoptată actuala valoare a salariului minim brut, raportul era de 43,9%. Blocul Naţional Sindical consideră că aceste inegalităţi salariale ar trebui măcar atenuate de politica fiscală.
Acest lucru nu se întâmplă însă. Rata de impunere efectivă a salariului mediu brut, respectiv 7.990 lei, este similară cu cea aferentă unui câştig salarial egal cu 37.750 lei, respectiv 41,5%. Constatăm, astfel, că Guvernul testează pe români tot felul de măsuri, aceştia devenind cobaii experimentelor fiscale şi care, nu de puţine ori, s-au dovedit a fi conceptual greşite”, se arată într-un comunicat dat publicităţii marţi de BNS.