Următoarele luni nu sunt tocmai bune pentru românii care plătesc facturi. În jur de 5 milioane de români ar trebui să plătească facturi cu mult mai mari la energie şi gaze naturale după ce plafonarea preţurilor nu va mai fi valabilă în România. Se identifică și o serie de soluţii pentru ajutarea consumatorilor vulnerabili care nu ar putea să plătească facturile ce vor fi majorate în perioada următoare.
Rămâne de văzut însă dacă Executivul condus de Marcel Ciolacu va plafona din nou preţurile sau dacă aceşti oameni vor primi subvenţii pentru a-şi putea acoperi cheltuielile din ce în ce mai mari.
În acest context, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a solicitat o întrunire pentru discuții pe temă cu reprezentanţii ANRE, MIPE și Ministerului Muncii. Au fost chemați și distribuitori pentru a găsi soluţia optimă.
În ședința de la Ministerul Energiei se va decide clar care sunt consumatorii vulnerabili, dar și care va fi forma de sprijin pentru aceștia. Ulterior, măsurile vor fi anunțate pentru populație.
Conform primelor informații, ministrul Energiei a chemat reprezentanți de la Ministerul Muncii, Fondurile Europene, dar și pe cei de la ANRE pentru a găsi aceste soluții rapide prin care să sprijine românii.
La ora actuală, 2,8 milioane de români care primesc o subvenție de 1.400 lei pe an pentru a-și acoperi o parte din costurile cu energia și încălzirea.
Sunt români care se încadrează pe lista persoanelor vulnerabile. În acest caz trebuie să se implementeze noi măsuri care să sprijine persoanele care se află în imposibilitate de plată din cauza veniturilor mult prea mici.
Rămâne de văzut dacă aceștia ar urma să aibă în continuare prețuri plafonate la energie sau să primească o subvenție din partea statului pentru a-și acoperi cheltuielile.
Începând cu anul următor, mai exact, de pe data de 1 aprilie 2025, plafonarea prețurilor la energie și la gaze va dispărea, iar oamenii vor plăti din nou prețurile din piață, ceea ce înseamnă automat facturi mai mari pentru mulți români.
Calculele furnizorilor scot în evidență faptul că cei care au un consum mediu lunar de 100 de kilowați/ oră vor plăti în plus la factura de curent cel puțin 30 de lei, de anul viitor.
De altfel, conform noilor calcule, tariful de distribuție ar urma să fie mărit din pricina investițiilor făcute de distribuitori în rețele. În acest sens, estimările reliefează faptul că pentru un consum de 100 de kilowați/ oră, factura ar urma să crească cu 8 lei până în 2030.
Citește și: Facturile la energie pot exploda din cauza caniculei. Românii riscă să plătească prețuri istorice în 2024