- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru băutorii de cafea. Prețurile vor ajunge la un nou nivel istoric în 2025

03 Oct, 09:36 • Bumbeneci Diana
Prețul pentru cafea ar putea crește cu peste 10% în toamna aceasta. Cum schimbă scumpirea cafelei obiceiurilor românilor.
Lovitură pentru băutorii de cafea. Prețurile vor ajunge la un nou nivel istoric în 2025

Băutorii de cafea vor avea de suferit din ce în ce mai mult din cauza sumelor de plată pe care le au de dat pentru  Prețul cafelei crește și veștile de la producători nu sunt bune. Aceștia spun că recoltele sunt tot mai mici din cauza încălzirii vremii, a fenomenelor meteo extreme, dar și a dăunătorilor tot mai rezistenți la tratamente.

Cresc prețurile pentru cafea

Majorarea prețurilor face ca obiceiurile oamenilor să se schimbe tot mai mult de la o zi la alta. Unii deja preferă să-și bea acasă cafeaua, în loc să o cumpere zilnic din oraș, asta pentru că un singur pahar de cafea cu diverse arome ajunge la 20-30 de lei.

„Sunt niște prețuri relativ mari pentru o cafea, mai ales în orașele mari. Voi continua sa fac jumi-juma, cum fac și acum, o cafea în oraș și o cafea acasă”, spune un tânăr din Cluj-Napoca.

Vezi și: Lovitură pentru toți băutorii de cafea în 2024! S-a ajuns la cel mai mare preț din istorie

„Cred că prețurile sunt puțin mai mari, ceea ce cred că ne constrânge puțin în a bea cafeaua mai mult acasă decât în oraș”, e de părere o tânără. „Oricât de mari vor fi prețurile, voi continua sa o beau în oraș”, e convinsă o altă tânără.

cafea
cafea

„Cred ca vom vedea o creștere și în această perioadă cam cu 10-12% a prețului de cafea verde, ceea ce automat se va răsfrânge și în prețul unei cești de cafea. Nu vedem neapărat o îmbunătățire pe termen lung”, spune Bogdan Ciocean, administratorul unei cafenele din Cluj-Napoca și, totodată, importator cafea.

Dacă în anul 2023, un espresso costa aproximativ 9 lei, acum costă, în medie, 11 lei. Pentru o cafea cu lapte diferența este și mai mare. Dacă anul trecut plăteam aproximativ 10 lei, acum plătim în medie 13 lei”, transmite Bianca Timșa, jurnalist Digi24.

Anul trecut, prețul unei tone de cafea era de 3.000 de dolari. În prezent, trece de 5.000 de dolari.

Citește și: Alertă pentru băutorii de cafea. Ce se întâmplă cu prețul boabelor la nivel mondial

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult