- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru bugetari. Salariile, înghețate începând cu 2025!

24 Sep, 20:32 • Bugiu ⁠Ana Maria
Guvernul României trebuie să implementeze măsuri de înghețare a salariilor bugetarilor în 2025, dacă îndatorarea publică depășește 50% din PIB, conform Legii responsabilității fiscal-bugetare. Cheltuielile cu salariile au crescut cu aproape 50% în ultimii patru ani.
Lovitură pentru bugetari. Salariile, înghețate începând cu 2025!

Guvernul României este obligat să implementeze măsurile corective prevăzute de Legea responsabilității fiscal-bugetare în primul semestru din 2025, în cazul în care îndatorarea publică depășește 50% din PIB. Această lege stipulează că, în asemenea situații, Guvernul trebuie să adopte un program de măsuri care include înghețarea cheltuielilor cu salariile din sectorul public, potrivit știrileprotv.ro.

Prevederea legală este precizată, clar, într-un document oficial al Finanțelor.

Te-ar mai putea interesa și: Vești proaste pentru bugetari, începe reforma instituțiilor. Guvernul a eliminat peste 200 de posturi de conducere

foto: salarii bugetari

Decizia care va răscoli bugetarii: Salariile, înghețate începând cu 2025!

Deși îndatorarea lunară a depășit acest prag în trecut, Guvernul a evitat să activeze prevederile legale din cauza complexității raportării către Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Totuși, Guvernul poate emite o ordonanță de urgență pentru a solicita derogări de la aceste reguli.

Un aspect alarmant este creșterea semnificativă a cheltuielilor cu salariile bugetarilor, care au crescut cu aproape 50% în ultimii patru ani. De exemplu, în primele șapte luni ale anului 2024, cheltuielile cu salariile au fost de 92,4 miliarde de lei, comparativ cu 63 de miliarde de lei în aceeași perioadă din 2020.

Pentru activarea măsurilor din lege, se va lua în considerare îndatorarea trimestrială, care este raportată către Eurostat, iar termenul pentru transmiterea datelor este lung. Anterior, datele furnizate de INS privind PIB-ul actualizat au permis statului să ajusteze ușor îndatorarea sub 50% și să evite raportarea unui procent mai mare.

Recenta rectificare bugetară a majorat deficitul la 122,8 miliarde lei, echivalentul a 6,94% din PIB, iar necesarul de finanțare a crescut la 217 miliarde lei.

Având în vedere deficitul crescut și o creștere economică revizuită de la 3,4% la 2,8%, este probabil ca îndatorarea la finalul anului să depășească prognoza de 49,4%. Acest context economic îngrijorător ridică întrebări serioase cu privire la sustenabilitatea fiscală a țării.

Te-ar mai putea interesa și: Cum sunt compensați bugetarii care muncesc în weekend. Ce prevede Codul Muncii