Vești proaste pentru diabeticii din România! Începând cu 1 iulie, varianta injectabilă a medicamentului Ozempic, utilizat pentru tratarea diabetului, nu va mai fi disponibilă pe piața din România. Decizia a fost luată de producătorul medicamentului, care nu a acceptat prețul impus de autoritățile române. Dr. Adrian Copcea, un medic diabetolog, a confirmat că Ozempic nu va mai fi importat în România, iar de la 1 august 2024 nu va mai fi disponibil în nicio farmacie din țară, notează Newsweek.
Medicul a subliniat că retragerea Ozempic nu este legată de utilizarea lui de către persoane fără diabet pentru slăbit. Problema majoră rămâne prețul mic impus de autoritățile române, în contrast cu prețurile mai mari din alte țări, precum Statele Unite, unde producătorul poate obține profituri mai mari. Această situație reflectă decalajele de prețuri la nivel global și politica producătorilor de a-și maximiza veniturile.
Dr. Copcea a explicat că producția de Ozempic nu a reușit să țină pasul cu cererea crescută la nivel global, iar problema costurilor a contribuit suplimentar la decizia de retragere din România. El a evidențiat că aceasta este o problemă complexă, ce depășește cadrul deciziilor medicale și intră în sfera politicilor economice globale.
În consecință, pacienții care foloseau Ozempic pentru tratarea diabetului vor trebui să adopte alte scheme de tratament. Medicul a remarcat că efectele pozitive ale Ozempic asupra diabetului de tip 2 au fost semnificative, chiar dacă nu au fost la fel de marcante în cazul scăderii în greutate la pacienții diabetici comparativ cu cei nediabetici. El și-a exprimat regretul pentru situația creată și a subliniat că medicii vor face tot posibilul să ajusteze tratamentele pacienților în noile condiții.
Te-ar putea interesa și: Un medicament des folosit de români o să dispară de pe piață. Motivele pentru care specialiștii au luat decizia de a-l retrage
„Din păcate noi, medicii diabetologi care avem pacienţi pe Ozempic, vom fi nevoiţi să schimbăm schemele de tratament ale pacienţilor. Nu ţine de faptul că unii şi-l cumpărau pentru slăbit, am şi explicat în nenumărate rânduri că asta este o problemă minoră în raport cu cererea pentru diabetici, şi asta nu doar în România ci pe plan mondial”, a scris Dr. Adrian Copcea pe pagina sa de Facebook.
Dr. Copcea a mai punctat că România a fost până acum la același nivel cu țările avansate în ceea ce privește accesul la tratamentele pentru diabet. El speră ca România să continue să fie în fruntea terapiei farmacologice, deși recunoaște că astfel de provocări sunt inevitabile datorită costurilor mari și răspândirii bolilor cronice, cum este diabetul de tip 2. Politicile sanitare devin tot mai complicate pe măsură ce sistemele de sănătate se confruntă cu presiuni financiare tot mai mari.
„Cu această ocazie chiar vreau să spun că România a prins ani buni în diabetologie, cele mai avansate tratamente au putut fi şi chiar s-au prescris în România, n-am fost nicidecum decalaţi de lumea civilizată.
Sper să fim în continuare în acelaşi pluton fruntaş cu farmacoterapia, la modul general, dar din păcate astfel de veşti mai apar. Politicile sanitare sunt tot mai complicate pentru că sunt cu costuri deja foarte mari, bolile sunt extrem de răspândite (diabetul tip 2, în acest caz), tratamentele sunt scumpe, producătorii le vând statelor…iar pe parcurs pot apărea astfel de probleme”, a mai adăugat acesta.