- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru fumători! Se scumpesc țigările începând cu 9 septembrie

09 Sep, 12:46 • Bumbeneci Diana
Începând de luni, 9 septembrie, țigările vor fi mai scumpe. Iată câți bani vor scoate românii din buzunar pentru acest viciu.
Lovitură pentru fumători! Se scumpesc țigările începând cu 9 septembrie

De luni, JTI și Philip Morris scumpesc țigările cu 50 de bani pentru fiecare pachet. Precedentele scumpiri au fost în aprilie.

De asemenea, în 26 august British American Tobacco, cel mai mare jucător din piață, a adăugat 0,50 lei în plus la pachetul de țigări. Precedenta scumpire a fost în 8 aprilie, cu 1 leu/pachet. Este a șasea scumpire a țigărilor de la începutul lui 2023.

Vezi și: BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate

Țigări
Țigări

Cele mai populare brand-uri de la BAT au astfel prețuri după cum urmează: Pall Mall 27 lei, iar Kent Blue 28 lei. Rothmans Blue costă 28 de lei pachetul, Vogue 29 de lei, iar Viceroy Red 26,50 lei.

BAT are circa 50% din toată piața locală a țigărilor.

Câți fumători sunt în România

Procentul de 19,8% de fumători din populația generală, aferent României, este unul situat sensibil peste media valabilă la nivelul comunității U.E. În Uniunea Europeană, procentul total de fumători este de 19,7% din populația generală cu vârstă minimă de 15 ani. Trebuie precizat că procentele fac referire la persoanele care fumează zilnic.

Aceeași cercetare Eurostat, realizată în 2019 și actualizată în 2022, a poziționat România pe locul 17 (din 30 de țări) în clasamentul valabil la nivelul Uniunii Europene, referitor la procentul de fumători. Cei mai înfocați fumători din comunitatea europeană erau cei din Bulgaria (28,2%), Turcia (27,3%), dar și cei din Grecia, cu 27,2% din populație.

Majoritatea fumătorilor la nivelul U.E. continuă să fie bărbații, iar cei mai mulți dintre cei care au acest obicei au o longevitate în “domeniu“ de minimum zece ani. Țările din Uniunea Europeană cu cea mai mică pondere de fumători sunt Suedia, Islanda, Finlanda, Norvegia și Luxemburg. În Suedia, doar 9,3% din populație consumă tutun, în Islanda 11,2%, Finlanda 12,5%, Norvegia 12,9%, iar în Luxemburg 13,5% din populație este fumătoare.

Cum fumează românii, pe sexe

O statistică foarte interesantă este cea referitoare la procentele fumătorilor din România, raportat la sexe. La fel ca în cazul cercetării efectuate în 2011, și datele din 2022 arată că bărbații fumează într-o proporție mult mai mare decât femeile. Bărbații din țara noastră sunt, de altfel, printre cei mai înfocați fumători din Europa.

La nivelul Uniunii Europene, cei mai mulți bărbați fumători se regăsesc în Bulgaria, Letonia și România. 37,6% dintre bărbații bulgari fumează, 34,4% dintre letoni și 30,6% dintre români! Comparativ cu bărbații, femeile din țara noastră sunt mai slab reprezentate în statistici, doar 7,5% dintre ele fiind fumătoare.

La nivel european, femeile fumează cel mai mult în Bulgaria, Croația și Germania (20,7%, 19,2%, respectiv 18,6%). Totodată, este remarcabil echilibrul din Danemarca, acolo unde 11,7% dintre bărbați și 11,8% dintre femei fumează. Conform statisticilor, 78,1% dintre bărbații europeni și 73,5% dintre femeile fumătoare au acest tabiet zilnic de cel puțin 10 ani.

Ai mai putea citi și: 10,8 miliarde de lei, contribuția BAT România la bugetul de stat în 2023

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult