Parlamentarii intră oficial în vacanța de vară de la 1 iulie, însă aceștia ar putea fi chemați din nou la muncă. Reprezentanții Parlamentului vor fi chemați într-o ședință extraordinară. Coaliția de guvernare are o serie de restanțe prioritare în PNRR.
Principalele teme pentru care aleșii ar putea reveni la muncă sunt proiectul legii pensiilor speciale, respectiv proiectul pensiilor publice. Potrivit agendei, pentru acesta din urmă coaliția de guvernare trebuia să aibă deja un proiect de lege gata adoptat până la 31 martie 2023, principalul responsabil fiind ministerul Muncii.
Cât despre proiectul pensiilor speciale, care reprezintă unul dintre cele mai importante jaloane pentru ca românia să poată accesa banii din PNRR, și care de mai bine de o lună se află la sertar.
Te mai poate interesa: Cât câștigă un îngrijitor de clădiri în 2023. Salariul său este destul de accesibil
Oficialul a mai transmis și că dacă până la finalul mandatului său de la Cameră nu se încheie raportul Băncii Mondiale, atunci, în calitate de premier, poate veni cu o lege de asumare a răspunderii în Parlament. De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă a dat de înțeles că asumarea răspunderii ar trebui să fie ultima variantă și că reforma pensiilor speciale reprezintă o „chestiune de responsabilitate pe care și-o asumă cu toții”.
USR: Asumarea este neconstituționalăLiderul USR, Cătălin Drulă, avertizează că asumarea răspunderii pe reforma pensiilor speciale, cum anunță Marcel Ciolacu, este neconstituţională. Liderul opoziției amintește că PSD și PNL au mai făcut în 2020 un proiect de eliminare a pensiilor speciale neconstituțional, doar „pentru a mima” această reformă.
„În mod sigur, referitor la pensiile parlamentarilor un astfel de demers de asumare a răspunderii ar fi neconstituţional. Pensiile parlamentarilor sunt prevăzute în Statutul deputaţilor şi senatorilor, care este o lege adoptată în Cameră comună şi trebuie obligatoriu eliminarea acelui capitol XI din statut făcută în plen comun. Deci aici este pur şi simplu o chestiune de voinţă politică. De un an de zile Marcel Ciolacu face scut pentru pensiile speciale parlamentarilor. Dacă există voinţă politică, facem majoritate cu domnul Ciolacu, nu-i problemă să eliminăm pensiile, că văd că se tot ascunde – îi trebuie asumarea răspunderii – zici că e într-o situaţie de minoritate”, a declarat președintele USR.