- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru pensionarii care așteaptă recalcularea pensiilor! Firmele de arhivare cer și 6.000 de lei pentru eliberarea adeverințelor de vechime

27 Jun, 10:23 • Adrian Popovici
Recalcularea pensiilor a devenit o oportunitate de care firmele de arhivare profită din plin. După cum explică unii români, acestea le-au cerut și 6.000 de lei pentru actele necesare.
Lovitură pentru pensionarii care așteaptă recalcularea pensiilor! Firmele de arhivare cer și 6.000 de lei pentru eliberarea adeverințelor de vechime

Lovitură pentru pensionarii care așteaptă recalcularea pensiilor! Pensionarii au fost nevoiți să plătească taxe exorbitante pentru copiile după actele necesare, ajungând chiar să scoată din buzunar și până la 6.000 de lei. Consiliul Concurenței a inițiat o anchetă asupra cartelului arhivarilor, suspectat că a exploatat zeci de mii de pensionari prin solicitarea unor sume foarte mari pentru documentele necesare recalculării pensiilor, arată Capital.

În ancheta demarată de Consiliul Concurenței sunt investigate mai multe companii furnizoare de servicii arhivistice. Printre acestea se numără Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA – Servicii De Depozitare Și Arhivare SRL și Global Archive Management SRL. Aceste firme sunt acuzate că au cerut pensionarilor sume exorbitante pentru eliberarea documentelor necesare pentru recalcularea pensiilor, uneori ajungând la 6.000 de lei pentru o simplă copie a actelor necesare.

Patronatul Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER), condus de Florin Cuc, se află și el în centrul acestei anchete. Florin Cuc, care este și administrator la o altă companie investigată pentru aceeași problemă, a fost acuzat că, alături de alți reprezentanți ai firmelor membre PIAFER, a impus aceste tarife exorbitante pentru românii care au nevoie de acte pentru recalcularea pensiilor.

În aprilie acest an, pensionarii au depus plângeri la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, reclamând că firmele de arhivare le percep sume mari pentru obținerea copiilor necesare pentru recalculare. Pensionarii au menționat în plângerile lor că tarifele sunt mult mai mari decât cele stabilite de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Acte recalculare
Acte recalculare

Te-ar putea interesa și: Când intră pensiile pe iulie 2024? Casa de Pensii face anunțul momentului pentru pensionarii români

Ce spune Ministerul Muncii despre firmele care profită de reclacularea pensiilor?

Surse din Ministerul Muncii au declarat că „tarifele maximale au fost stabilite prin ordin de șeful Casei Naționale de Pensii. Dar și astea erau, oricum, foarte mari. Unor pensionari li s-a băgat niște tarife aberante, complet aiurea. De exemplu, tarife pentru cercetare, încă o taxă pentru interogare, una pentru nu știu ce… Le-au venit facturi și de 5.000 lei, și de 6.000 de lei.”

Ministerul Muncii a sesizat pe 29 aprilie Arhivele Statului și Consiliul Concurenței, dezvăluind că pensionarii nu aveau alternative pe piața de arhivare. „E un cerc vicios, pentru că oricum nu ai concurență pe piața de arhivare. Aici, dacă eu ca pensionar am arhiva la tine, ce să fac? Nu pot să o mut!”, a declarat o sursă din Ministerul Muncii. Mai mult, s-a descoperit că unii arhivatori au furnizat documente neconforme, pe care Casele de Pensii nu le puteau valorifica, fiind astfel inutilizabile.

 „Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preţ maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Așa ceva este ilegal și imoral și cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea prevăzută de lege”, a declarat Marcel Ciolacu la jumătatea lunii iunie.

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a stabilit printr-un ordin prețurile maximale pentru procesarea cererilor necesare pentru recalculare. Conform acestui ordin, fiecare cerere este taxată cu 101 lei, la care se adaugă TVA. Tariful pentru cercetarea sporurilor aferente unui an este fixat la 63 de lei, iar o taxă suplimentară de 14 lei este percepută pentru eliberarea documentului. Dacă pensionarii solicită sporurile pentru o perioadă de zece ani, costul total ajunge la 644 de lei pentru fiecare solicitant. Se percepe o taxă de 14 lei pentru cercetare și 5 lei pentru eliberarea copiilor solicitate, prețurile fiind stabilite pe fiecare pagină.

Citește și: Norocoșii pensionari care vor primi peste 6.000 de lei după recalcularea pensiilor. Cum poți afla câţi bani vei lua în plus