- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru piața imobiliară din România! Creditarea a scăzut dramatic, din cauza dobânzilor uriașe ale băncilor

24 Jan, 16:36 • Fundeanu Madalina
Piața imobiliară se prăbușește! Creditarea a scăzut în 2023, din cauza dobânzilor foarte mari ale băncilor.
Lovitură pentru piața imobiliară din România! Creditarea a scăzut dramatic, din cauza dobânzilor uriașe ale băncilor

Creditarea privată totală a crescut continuu în 2023, însă, în contextul dobânzilor mari, ritmul mediu anual de creştere coborând spre 7%, la mai puţin de jumătate faţă de viteza medie din 2022, de peste 15%, conform știripesurse.ro.

Băncile strică socotelile pentru piața imobiliară: creditarea a scăzut în 2023, căci dobânzile sunt uriașe

Ținând cont de evoluţia de la începutul anului 2023 se poate observa că la sfârșitul primului trimestru, mai precis în martie 2023, creditul privat avea un avânt de peste 10%, pentru ca la jumătatea anului trecut creşterea anuală să scadă spre 6%, iar în august, septembrie, octombrie şi noiembrie să oscileze în jurul a 5%, cercul strângându-se tot mai mult. Însă, luna decembrie a adus o uşoară revigorare a creditării, saltul anual al creditului privat urcând la 6,4% faţă de decembrie 2022.

În urma unui salt anual de aproape 8%, soldul total al creditelor în valută a ajuns în decembrie 2023 la peste 122 mld. lei, la aproximativ jumătate comparativ cu volumul împrumuturilor private în lei, de 265 mld. lei, care a avansat cu circa 6% faţă de decembrie 2022, potrivit celor mai recente date ale BNR privind indicatorii monetari.

După o analiză a evoluţiei lunare, se poate observa că şi în luna decembrie creditarea privată a rămas pe plus, la fel ca în lunile precedente, după scăderea uşoară din aprilie, însă avansul a fost foarte mic în 2023, de sub 1%. Astfel, faţă de nivelul din luna noiembrie 2023, în decembrie 2023 soldul creditului privat a crescut cu doar 0,7% (0,5% “n termeni reali), până la 387,1 mld. lei.

Creditul în lei, cu o pondere de 68,4% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 0,7% faţă de noiembrie 2023, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 31,6%, a crescut cu 0,9% (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro).

Comparativ cu decembrie 2022, creditul neguvernamental a înregistrat în decembrie 2023 un plus de 6,4% (-0,2% în termeni reali), pe seama majorării cu 5,8% a componentei în lei (-0,8% în termeni reali) şi cu 7,9% a componentei în valută exprimată în lei (7,3% în cazul exprimării indicatorului în euro).

Citește și: ASFOR: Programul „Rabla pentru sobe” va creşte cantitatea de lemn folosită în economie în produse sustenabile

credit bancar
credit bancar

Companiile au preferat în prima parte a anului 2023 creditele în valută, mai ieftine, redescoperite începând din a doua parte a anului 2022, odată cu creşterea dobânzilor la lei. Însă, pe parcursul anului trecut, ritmul anual de creştere a împrumuturilor corporate în valută s-a temperat, încetinind de la 40-50%, la sub 20% şi apoi spre 14%.

Prin urmare, în luna decembrie 2023, soldul creditelor corporate în valută avea un avans de 13,8% faţă de aceeaşi lună din 2022, la un sold de 101 mld. lei. Pe de altă parte, creditele corporate în lei au avut la finalul anului 2023 un plus anual de 8,5% faţă de nivelul din decembrie 2022, la un sold de 112 mld. lei. Creditarea firmelor în valută revenise în octombrie din teritoriul negativ.

În ceea ce privește segmentul retail, finanţările pentru populaţie în lei înregistrau la finele lunii decembrie 2023 o creştere anuală de doar 4%, până la un sold de 153 mld. lei. Pe de altă parte, împrumuturile în valută pentru persoane fizice au avut un declin anual de -13% faţă de decembrie 2022, la 21 mld. lei.

În cee ace priveşte economisirea, depozitele la bănci ale populatiei şi companiilor au crescut în luna decembrie 2023 cu 3,3% faţă de noiembrie 2023, până la un sold de aproape 574 mld. lei, iar faţă de decembrie 2022, creşterea anuală a fost de 11,8% (4,9% în termeni reali).

Depozitele în lei, cu o pondere de 70%, au crescut în decembrie cu 4,8% faţă de noiembrie 2023, până la 401,7 mld. lei. Comparativ cu decembrie 2022, acestea s-au majorat cu 18,9% (11,5 % în termeni reali). Depozitele în lei ale populaţiei au crescut cu 3,8 % faţă de noiembrie, până la 218,9 mld. lei şi cu 22,4% faţă de decembrie 2022. Iar depozitele în lei ale companiilor s-au majorat în decembrie 2023 cu 6% (până la 183,4 mld.lei) faţă de noiembrie 2023, iar faţă de luna decembrie 2022, creşterea a fost de 14,9% (7,8% în termeni reali).

Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, reprezentând 30% în volumul total al depozitelor clienţilor neguvernamentali, au scăzut cu 0,1% faţă de noiembrie 2023, ajungând până la nivelul de 172,1 mld. lei (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro). Comparativ cu luna decembrie 2022, indicatorul exprimat în lei s-a diminuat cu 1,8 % (minus 2,3%, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Depozitele în valută ale populaţiei, în lei, au crescut cu 0,4% faţă de noiembrie 2023, până la 119,6 mld. lei (exprimate în euro, acestea au crescut cu 0,3%, până la 24 mld. euro). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, scăderea acestui indicator exprimat în lei a fost de 3,8% (minus 4,3% , în cazul exprimării indicatorului în euro).

Depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, au scăzut cu 1,1% faţă de luna noiembrie 2023, până la 52,4 mld. lei (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro). Comparativ cu decembrie 2022, indicatorul exprimat în lei s-a majorat cu 3,1% (2,5%, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Vezi și: Harta salariilor minime în toată lumea. Pe ce loc se află România

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...