- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru proprietari! Românii trebuie să plătească un impozit mai mare la vânzarea locuințelor. Guvernul impune o nouă măsură fiscală

01 Aug, 13:04 • Lupu Alexandra
Decizie fără precedent. Guvernul majorează impozitul la vânzarea unei locuințe. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare.
Lovitură pentru proprietari! Românii trebuie să plătească un impozit mai mare la vânzarea locuințelor. Guvernul impune o nouă măsură fiscală

Noi reguli pentru proprietari! Guvernul a adoptat o măsură fiscală prin care majorează impozitul care se plătește la vânzarea unei locuințe, informează economedia.ro. Executivul încearcă să acopere găurile bugetare.

Proprietarii vor plăti un impozit mai mare

Prin draftul de ordonanță în ceea ce privește noile măsuri fiscale menite să acopere găurile bugetare, Guvernul impune o nouă regulă la vânzarea locuințelor: proprietarii trebuie să plătească mai mult la impozit. Potrivit noii ordonanțe, la transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin intermediul actelor juridice asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii trebuie să plătească un impozit care se calculează la valoarea tranzacției.

Vezi și: Lista taxelor majorate pentru români! Traiul devine mai scump în România, începând cu 1 septembrie

Concret, românii trebuie să plătească un impozit de 5% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora. Cota se aplică și în cazul terenurilor de orice fel fără construcții pe care românii le dețin de o perioadă de până la 3 ani inclusiv. Totodată, proprietarii trebuie să achite 3% pentru imobilele descrise la lit. a) deținute o perioadă mai mare de 3 ani. Românii trebuie să plătească pentru construcțiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum și pentru terenurile de orice fel fără construcții, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv un impozit de 3% la valoarea de 200.000 de lei.

De asemenea, aceștia trebuie să achite o cotă de 2% pentru valoarea ce depășește 200.000 de lei. Proprietarii trebuie să plătească pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani un impozit de 2% până la valoarea de 200.000 de lei inclusiv, respectiv, 1% calculat la peste 200.000 de lei inclusiv.

Impozit
Impozit

Proiectul de ordonanță arată că impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale se calculează plin aplicarea unei cote de 5% asupra prețului de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 de lei, dar toate acestea fără a se lua în calcul taxa pe valoarea adăugată aferentă.

Dacă prețul de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale este mai mic decât valoarea minimă stabilită prin studiul de piață efectuat de către camerele notarilor publici, alături de experți evaluatori autorizați în condițiile legii, impozitul se calculează în raport cu nivelul valorii stabilite prin studiul de piață, din care se scade valoarea de 600.000 de lei. Trebuie menționat că prima vânzare în înțelesul alin. (1) se referă la prima înstrăinare, prin vânzare, de la data încheierii procesului-verbal de recepţie finală în condiţiile prevăzute de lege.

Citește și despre: Patronatele și antreprenorii, atac dur la adresa Guvernului „Am vrea să vedem o bună guvernare, care nu înseamnă doar creşteri de taxe, ci şi o bună gestionare a cheltuielilor”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci