- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru România: O parte din a treia tranșă PNRR, suspendată. Adrian Câciu promite sume importante

16 Oct, 08:30 • Bugiu ⁠Ana Maria
România va primi fonduri pentru jaloanele îndeplinite din PNRR, dar va avea o suspendare temporară pentru cele neîndeplinite. Comisia Europeană a aprobat plata parțială, urmând ca restul sumei să fie deblocată după remedierea problemelor.
Lovitură pentru România: O parte din a treia tranșă PNRR, suspendată. Adrian Câciu promite sume importante

România va primi o sumă importantă din PNRR pentru jaloanele îndeplinite, însă plata va fi parțial suspendată din cauza neîndeplinirii a șase jaloane, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Suspendarea va fi în vigoare până când aceste jaloane vor fi finalizate, potrivit Antena 3 CNN.

„Din 74 de jaloane şi ţinte, 68 sunt considerate îndeplinite şi sunt şase jaloane care au rămas în discuţie, pentru care vom primi o suspendare de şase luni până când le vom îndeplini. Cele şase jaloane sunt: numirile de la companiile din energie, făcute în anul 2022, unde trebuie clar reluată procedura.

S-a reluat deja procedura şi la AMEPIP (Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice n.r.), agenţia care coordonează companiile de stat, dar jalonul este parţial considerat neîndeplinit până va fi numită o nouă conducere şi operaţionalizată. Mai avem jalonul cu microîntreprinderile.

Practic, astăzi, avem o formalizare a ceea ce am anunţat deja de câteva luni că vom avea această plată parţială. Din 2,7 miliarde de euro, România deja a încasat 649 de milioane de euro, iar evident, pe partea de jaloane îndeplinite vom mai încasa o sumă importantă, urmând ca într-adevăr să avem şi o suspendare pe cele şase jaloane, aşa cum v-am anunţat, dar în niciun caz nu se suspendă cererea de plată sau nu se suspendă toţi banii”, a precizat Câciu, la Digi 24.

Ministrul Adrian Câciu a explicat că Comisia Europeană va emite două decizii: una pentru plata parțială și una pentru suspendarea unei părți din sumă. Aceste decizii sunt discutate timp de o lună în comitetele economice, iar România are dreptul să formuleze observații, dacă este necesar.

„Peste o lună se va da decizia de plată parţială. Deci banii curaţi, ca să spun aşa, acolo unde jaloanele sunt considerate îndeplinite, cele 68 de jaloane şi ţinte îndeplinite, din care 34 reprezintă reforme, ceea ce iar e un lucru, din punctul meu de vedere, bun pentru pentru România, că intră în zona asta a reformelor. Tot aşa, peste o lună vom avea şi decizia privind suspendarea de plată pentru celelalte jaloane”, a explicat şeful de la MIPE, adăugând că în mod sigur „banii pentru jaloanele îndeplinite vor veni peste o lună”.

Te-ar mai putea interesa și: Pericol pentru România! Țara poate pierde 300 de milioane de euro din PNRR. Guvernul e în presiune!

foto: PNRR

Lovitură pentru România: O parte din a treia tranșă PNRR, suspendată. Adrian Câciu promite sume importante

Adrian Câciu a declarat că, deocamdată, nu are informații despre suma exactă care va fi suspendată din cauza jaloanelor neîndeplinite.

„Aşteptăm comunicarea acestei sume din partea Comisiei, dar cele şase jaloane se referă la numirile de la companiile din domeniul energiei, aceste numiri făcute în anul 2022, care comportă o serie de elemente de neclaritate, de conflict de interese, de incompatibilitate pe care Comisia le reclamă şi deci aici va trebui reluată procedura.

Avem închiderea jalonului cu AMEPIP, unde s-a reluat procedura, şi-au dat demisiile cei care erau acolo numiţi, dar procedura se va închide undeva în decembrie sau ianuarie. Avem jalonul cu microîntreprinderile, unde avem discuţia aceasta pe plafon şi unde am anunţat deja că e necesară totuşi o decizie politico-economică, de punere în balanţă a îndeplinirii şi jalonului: cum doreşte Comisia sau renunţăm la contravaloarea jalonului.

La fel, aici, nu avem suma care să fie pe masă ca să ştim care este miza, pentru că trebuie să pui în balanţă ce pierzi ca ţară din perspectiva banilor din PNRR şi ce pierzi ca economie dacă ai un impact negativ al luării unei decizii”, a subliniat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Câciu a menționat că proiectul metroului din Cluj va fi eliminat din PNRR și finanțat în schimb de Ministerul Transporturilor.

„Am anunţat deja că acest acest obiectiv va fi scos din PNRR şi va fi trecut pe o altă finanţare de la Ministerul Transporturilor. (…) Avem două tronsoane din Arad – Caransebeş, unde este o problemă tehnică. Acolo cred că se va şi rezolva în timpul acesta de o lună.

Aţi văzut şi astăzi că se mişcă lucrurile la Metrorex, unde la fel va trebui reluată procedura de numire a unui preşedinte al Consiliului de Administraţie”, a menţionat oficialul MIPE.

Câciu a explicat că cererea de plată a fost depusă în urmă cu un an la Comisia Europeană, perioadă în care au avut loc negocieri și s-au făcut remedieri pentru anumite aspecte din cerere.

„Cu Comisia nu te joci pe aceşti bani din PNNR. Trebuie să facem aceste reforme. E foarte simplu. Guvernanţa corporativă trebuie să fie aşa cum este în toată Europa şi mai ales cum este în rândul ţărilor dezvoltate”, a afirmat Adrian Câciu.

Întrebat dacă România riscă să piardă două miliarde de euro din cererea de plată, Câciu a răspuns că țara va încasa cu siguranță o mare parte din această sumă.

„Nu este adevărat. (…) Două miliarde de euro este valoarea totală a sumei nete şi noi vom avea o plată parţială din această sumă netă şi o plată suspendată. Deci, cu siguranţă vom încasa o mare parte din aceşti bani.

Dacă pe cele şase jaloane nu se face nimic într-o lună de zile, vom avea la dispoziţie încă şase luni să le rezolvăm, dar nu vom primi contravaloarea celor şase jaloane. Nu ştim încă cât e, aşteptăm comunicarea din partea Comisiei. Ştiţi foarte bine, am şi anunţat de săptămâna trecută că vom avea o plată parţială”, a concluzionat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Comisia Europeană a aprobat o evaluare preliminară pozitivă pentru șase ținte și 62 din cele 68 de jaloane legate de a treia cerere de plată a României, în valoare de două miliarde de euro. Totuși, șase jaloane, legate de reformele întreprinderilor de stat, transporturi și regimul fiscal al microîntreprinderilor, nu au fost atinse, motiv pentru care Comisia propune o suspendare parțială a plății.

„Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau ţintele restante, ele primind totodată o plată parţială legată de jaloanele şi ţintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, precizează Executivul comunitar într-un comunicat.

Comisia Europeană a transmis evaluarea preliminară pozitivă privind jaloanele îndeplinite Comitetului Economic și Financiar, care are patru săptămâni pentru a emite un aviz. În același timp, România a primit motivele pentru care anumite jaloane legate de investiții și reforme nu au fost considerate satisfăcătoare, având o lună pentru a transmite observațiile sale.

„În urma avizului CEF cu privire la evaluarea preliminară pozitivă şi după evaluarea observaţiilor transmise de România, Comisia va adopta o decizie de plată, după care se poate efectua plata către România.

În cazul în care, în urma observaţiilor transmise de România, Comisia îşi confirmă evaluarea potrivit căreia jaloanele în cauză nu au fost atinse în mod satisfăcător, o parte din plată va fi suspendată.

Cuantumul suspendat va fi stabilit prin aplicarea metodologiei Comisiei privind suspendările de plăţi (prezentată în anexa II la comunicarea publicată la 21 februarie 2023), care se aplică tuturor statelor membre”, se mai arată în comunicatul CE.

România va avea șase luni pentru a îndeplini jaloanele restante, iar la finalul acestei perioade, Comisia va evalua progresul. Dacă jaloanele vor fi îndeplinite satisfăcător, suspendarea plății va fi ridicată, iar fondurile vor fi acordate. Planul de redresare și reziliență al României este finanțat cu 28,5 miliarde de euro, din care 13,6 miliarde sunt granturi și 14,9 miliarde împrumuturi.

Te-ar mai putea interesa și: Ciolacu asigură românii că banii din PNRR sunt în siguranță. „Nu riscăm să pierdem niciun euro!”