- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru românii care cumpără apă pe timp de caniculă. Vânzările masive ar putea duce la stocuri mai mici

24 Jun, 11:50 • Fundeanu Madalina
Afacere de top pe timp de caniculă. Temperaturile extreme duc la o creștere uriașă a vânzărilor pentru producătorii de apă îmbuteliată.
Lovitură pentru românii care cumpără apă pe timp de caniculă. Vânzările masive ar putea duce la stocuri mai mici

Radu Lăzăroiu, preşedintele Patronatului Apelor Minerale Naturale din România „APEMIN” spune că producătorii de apă îmbuteliată se așteaptă la vânzări uriașe, cu până la 20% mai mari, în cazul în care vremea se va menţine caniculară în România, conform Economedia. De când a venit vara, vânzările au crescut deja cu aproape 7%.

Vânzări uriașe la apa îmbuteliată. Magazinele riscă să rămână cu rafturile goale

„Sunt mai multe tipuri de consum pe durata verii. Este consumul stradal, unde se pretează volumele mici de 0,5 şi 1 litru şi unde, în general, românii prefer să consume apă minerală naturală. Mai este consumul casnic, unde se consumă de la 1 litru până la 5 litri de apă minerală, dar şi apă de izvor. Iar pentru consumul instituţional, birouri, spitale, unde sunt flacoanele de 20 de litri, este preferată apa de izvor şi apa de masă”, a explicat Radu Lăzăroiu.

Producătorii s-au pregătit și au făcut stocuri încă din ianuarie, pentru a face faţă cererii mai mari din perioada verii.

„Trebuie să ţinem cont şi de faptul că principalii îmbuteliatori din România au facut investiţii importante, în linii de îmbuteliere, în captare de surse noi de apă minerală şi au putut să crească producţia în aşa fel încât să fie mult mai bine pregătiţi pentru sezon”, a precizat Radu Lăzăroiu.

Ai mai putea citi: Prețul scandalos al unui simplu pachet de țigări! Locul în care oamenii au ajuns să plătească 25 de dolari pentru acest viciu: „Au devenit noul aur”

apă îmbuteliată
apă îmbuteliată

Companiile din sector se plâng însă că vânzările sunt puțin mai mici în comparaţie cu anii precedenți, din cauză că inflaţia a afectat puterea de cumpărare. Mai mult de atât, preţurile au crescut şi mai mult odată cu introducerea garanţiei de 50 de bani pentru fiecare ambalaj.

„O bună parte din consumatorii ce plătesc acei 50 de bani garanţie, indiferent că este apă minerală, băutură răcoritoare sau bere, o recuperează destul de greu. Aici nu mă refer la consumatorii din marile oraşe care au mult mai multe puncte de colectare la dispoziţie, ci la urbanul mic sau la mediul rural. Acolo e o adevărată provocare să reuşeşti să recuperezi garanţia. În piaţa apelor minerale, unde produsele nu sunt foarte scumpe, 50 de bani înseamnă mult. Duce la o scumpire artificială a produsului şi automat la o micşorare a pieţei”, a mai spus Radu Lăzăroiu.

Preşedintele Patronatului “APEMIN” susţine că preţurile se vor păstra la același nivel vara aceasta.

„Niciodată nu mărim preţurile în sezon. Spun asta din experienţa ultimilor 20 de ani de când activez eu în această piaţă. În general, producătorii nu fac creşteri de preţuri în mijlocul sezonului determinat de faptul că este greu să măreşti preţul când cererea e foarte mare”, a adăugat acesta.

Studiile arată că un român consumă în medie peste 100 de litri de apă îmbuteliată pe an, mai puţin decât un german sau un francez, dar mai mult decât un un slovac sau bulgar, conform celor mai noi date ale organizaţiei „Natural Mineral Waters Europe”, valabile pentru 2022.

Vezi și: Promoții uriașe la Lidl! Reduceri de 40% la cele mai căutate produse, astăzi, 24 iunie