- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru românii care merg la medicii de familie. Se schimbă TOT în 5 ani

03 Sep, 10:42 • Bumbeneci Diana
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis că peste 4.000 de medici de familie vor ieși la pensie în următorii cinci ani. Ce se va întâmpla cu românii care mergeau la cabinet.
Lovitură pentru românii care merg la medicii de familie. Se schimbă TOT în 5 ani

Peste patru mii de medici de familie se vor pensiona. Pentru a compensa această pierdere, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila solicită creșterea numărului de locuri pentru medicina de familie în universități la 800 anual.

Alexandru Rafila a dezvăluit că 4.000 de medici de familie vor ieși la pensie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că în următorii cinci ani, mai mult de 4.000 din cei 11.000 de medici de familie activi la nivel național vor ieși la pensie. Oficialul a mai explicat că, pentru a suplini aceste plecări, se va continua efortul de a crește numărul locurilor dedicate medicinii de familie în universități, cu un obiectiv de cel puțin 800 de locuri noi anual.

În maxim cinci ani, 4.000 din cei 11.000 de medici de familie din România vor ieși la pensie. Pentru că se știe deja cifra extrem de mare, se caută rapid și soluții, mai ales că anual se pregătesc foarte puțini medici de famile.

Rafila a explicat că acest lucru se poate face doar cu sprijinul universităților de medicină și farmacie, care nu au fost pregătite să formeze atât de mulți medici de familie. Anul trecut, numărul locurilor pentru medicina de familie a fost crescut.

Ştiţi bine că din cei circa 11.000 de medici de familie care sunt în România în următorii 5 ani este posibil să iasă la pensie cel puţin 4.000 dintre ei. Asta este vârsta şi atunci trebuie să găsim o soluţie că înlocuim acest corp profesional cu tineri medici şi acest lucru este posibil doar împreună cu universităţile de medicină şi farmacie care nu erau proiectate să pregătească aşa de mulţi medici de familie.

Anul trecut am avut pentru prima dată o discuţie foarte serioasă şi am reuşit să creştem numărul de locuri la medicina de familie. Vom continua acest demers încât în fiecare an să avem cel puţin 800 de absolvenţi de medicină da familie ca şi medici specialişti încât să poată să înlocuiască colegii care se vor retrage”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătății a mai transmis că în țara noastră sunt sute de localități fără medici de familie. Oficialul a explicat că problema nu poate fi rezolvată doar de universități sau Ministerul Sănătății.

În continuare sunt câteva sute de localităţi din România fără medici de familie şi lucrul acesta nu îl vom reuşi noi şi universităţile, nici Ministerul Sănătăţii, decât dacă va exista un parteneriat real cu autorităţile locale care au, cred eu, responsabilitatea ocrotirii sănătăţii comunităţilor pe care le conduc. Cred că medicina de familie va deveni tot mai atractivă şi din punct de vedere al veniturilor, pentru că tipul de servicii pe care medicii de familie le vor face, inclusiv pachetul de servicii medicale preventive, le oferă o creştere a veniturilor”, a arătat Rafila.

Alexandru Rafila, despre medicii de familie
Alexandru Rafila, despre medicii de familie

Alexandru Rafila este de părere că încrederea în sistemul de sănătate depinde adesea de medicii de familie. Conform reprezentanților ministerului pe care acesta îl conduce, se speră ca până la sfârșitul anului, Agenția Națională pentru Achiziții Publice să finalizeze achiziția echipamentelor pentru cabinetele de medicină de familie.

Tot în acest context, Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a mai ținut să explice faptul că instituția sa a alocat 20% din locurile disponibile pentru medicina de familie. A menționat că universitatea a investit 52 de milioane de lei într-un centru de simulare.

„Universitatea noastră are un centru de simulare. 52 de milioane de lei au fost cheltuiţi pentru a pregăti acest centru şi o parte din simulatoare vor merge la Politehnică, unde aveţi de mâine pe holurile principale şi această simulare. Am fost singurii din ţară care am dat 20% din locurile din ţară pentru medicina de familie şi ne-am luat bobârnace de la cardiologi sau alte specialităţi care au avut impresia că au mai puţini rezidenţi. Vom da şi în acest an pentru medicina de familie, fiind o profesie importantă pentru că voi, pe lângă pacienţi, aveţi şi oamenii sănătoşi”, a spus Jinga.

Ai mai putea citi și: Meteo 3-8 septembrie 2024. ANM anunță zonele lovite de ploi

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult