- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru românii care-și fac vacanțele în Grecia! Autoritățile, gata să ia măsuri dure pentru a limita numărul de vizitatori din cele mai populare destinații

14 Jun, 17:35 • Adrian Popovici
Grecia vrea să limiteze accesul vizitatorilor în anumite insule afectate de ceea ce autoritățile numesc „supraturism”.
Lovitură pentru românii care-și fac vacanțele în Grecia! Autoritățile, gata să ia măsuri dure pentru a limita numărul de vizitatori din cele mai populare destinații

Vești proaste pentru românii care își plănuiesc concediile în insulele din Grecia. Premierul acestei țări, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat planuri pentru introducerea unor restricții asupra numărului de nave de croazieră care vizitează cele mai populare insule grecești, o măsură menită să contracareze efectele „supraturismului”, notează Agerpres.

Mitsotakis a declarat pentru Bloomberg că măsura va fi implementată anul viitor, menționând că noile reguli ar putea include restricționarea numărului total de dane disponibile sau introducerea unui sistem de licitație pentru sloturile oferite companiilor maritime care operează în Grecia.

Pentru Grecia, turismul reprezintă aproape un sfert din PIB, iar sectorul a cunoscut o creștere semnificativă după pandemia de Covid-19. În 2023, țara a primit 32,7 milioane de turiști, cu 18% mai mulți decât în 2022, iar în primul trimestru al acestui an, numărul vizitatorilor a crescut cu aproape 25%. Croazierele au generat anul trecut venituri de 847,4 milioane de euro, dublu față de 2022.

Grecia vrea să limiteze turismul în insule
Grecia vrea să limiteze turismul în insule

Te-ar putea interesa și: Stațiunea în care, din 2024, este strict interzis consumul de bere pe plajă. Unde s-a impus această regulă oficială

Cum va fi afectat turismul din Grecia de această măsură?

Deși această decizie ar putea alarma industria croazierelor, impactul asupra sectorului turistic general este așteptat să fie redus. Navele de croazieră vor continua să viziteze majoritatea insulelor grecești, iar multe vor ancora în portul Pireu, lângă Atena. Mitsotakis a subliniat însă presiunile asupra destinațiilor turistice populare, cum ar fi Santorini.

Premierul a menționat că Santorini, cea mai populară destinație insulară din Grecia pentru navele de croazieră, este o problemă majoră, din cauza numărului mare de nave care ancorează acolo și a impactului lor asupra economiei locale. În 2023, Santorini a fost vizitată de 800 de nave de croazieră, aducând aproape 1,3 milioane de vizitatori, o creștere de 17% față de 2022, într-o insulă cu doar 15.000 de rezidenți permanenți.

Mykonos, a doua cea mai populară insulă după Santorini, a fost vizitată de 749 de nave de croazieră în 2023, o creștere de peste 23% comparativ cu anul precedent. Mitsotakis a afirmat că, deși multe insule grecești sunt afectate de popularitatea lor, Santorini și Mykonos sunt cele mai afectate de „supraturism”.

Premierul a subliniat că unii turiști care cheltuie mulți bani în Santorini nu doresc ca insula să fie aglomerată, adăugând că insula nu poate face față acestui nivel de trafic, nici din punct de vedere al infrastructurii, nici al securității. Aceste măsuri sunt văzute ca un echilibru între beneficiile economice aduse de turismul de croazieră și impactul său asupra mediului și comunităților locale.

Citește și: Stațiunea unică din România care face concurență Iordaniei! Este un refugiu de sănătate și relaxare