Persoanele care au încheiat contracte de asigurare socială în baza Ordonanței de Urgență nr. 163/2020 trebuie să fie conștiente că aceste contracte au încetat automat la data de 1 septembrie 2024. Acest lucru s-a produs ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 360/2023, care abrogă în mod explicit prevederile ordonanței respective, eliminând astfel posibilitatea continuării acestor contracte. Legea nr. 360/2023 aduce schimbări în domeniul asigurărilor sociale, iar cei afectați de încetarea acestor contracte trebuie să fie la curent cu opțiunile și obligațiile pe care le au acum, potrivit știripesurse.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Românii care au asigurare de sănătate intră în vizorul ANAF. Va ploua cu amenzi de zeci de mii de lei
foto: pensii
Pentru persoanele care nu au achitat contribuția de asigurare socială aferentă acestor contracte până la data de 1 septembrie 2024, legea oferă o perioadă de grație. Aceștia au posibilitatea de a plăti contribuțiile restante până cel târziu pe 21 decembrie 2024. După această dată, plata contribuțiilor restante nu va mai fi posibilă, iar perioada de asigurare corespunzătoare va rămâne descoperită în lipsa plăților.
În cadrul noilor reglementări aduse de Legea nr. 360/2023, există posibilitatea încheierii unui nou tip de contract de asigurare socială retroactivă. Conform articolului 6, alineatul (3) din lege, persoanele interesate pot încheia acest nou contract, prin care se pot asigura retroactiv pentru o perioadă de până la maximum 6 ani anteriori datei încheierii contractului.
„La data de 1 septembrie 2024, acest tip de contract de asigurare socială a încetat de drept, ca urmare intrării în vigoare a Legii nr. 360/2023, care a abrogat prevederile OUG nr. 163/2020, cu modificările ulterioare.
Persoanele care au încheiat contracte de asigurare socială în baza OUG nr. 163/2020 şi care nu au achitat contribuţia de asigurare socială datorată până la data de 1 septembrie 2024 pot efectua plata acestei contribuţii până la data de 21 decembrie 2024.
Persoanele interesate pot încheia un nou contract de asigurare socială cu asigurare retroactivă, în baza art 6 alin. (3) din Legea nr.360/2023, pentru o perioadă de maximum 6 ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului”, anunță reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice.
Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) spun că aceste măsuri oferă o soluție pentru cei care, din diverse motive, au avut pauze în plata contribuțiilor și doresc să își acopere aceste perioade pentru a nu pierde drepturile aferente pensiei.
Te-ar mai putea interesa și: Românii, în pragul amenzilor pe bandă rulantă! Costurile polițelor de asigurare a locuinței împotriva calamităților, dezvăluite!