Românii care își achită ratele la credite se confruntă cu o nouă provocare, deoarece băncile din țară au decis să majoreze dobânzile medii la împrumuturi încă din luna ianuarie. În același timp, acestea au redus dobânzile aplicate la depozitele pe termen lung. Totul vine în contextul în care indicele IRCC nu a înregistrat creșteri.
Deși era de așteptat ca ratele impuse de bănci să scadă, după anunțul făcut de Mugur Isărescu, realitatea este alta. Băncile se pregătesc să perceapă și mai mult de la clienți, însă analiștii speră că, începând cu luna mai, situația se va ameliora.
Conform Profit.ro, dobânda medie la depozitele noi a înregistrat o scădere cu 7 puncte în ultimele 3 luni. Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în ianuarie, când dobânda la depozitele noi a scăzut cu 14 puncte, ajungând la 5,76% pe an. Acesta este cel mai redus nivel din ultimii aproape doi ani. În trecut, băncile încurajau depunerile de bani ale cetățenilor prin oferirea unor dobânzi atractive, însă acum pare că nu mai consideră această strategie rentabilă, motivând astfel retragerile masive de fonduri din bănci.
Pe de altă parte, ratele la credite au cunoscut o creștere. Dobânda la creditele ipotecare a crescut cu 33 de puncte, atingând 8,96% pe an, cel mai ridicat nivel din ultimele 4 luni! De asemenea, dobânda pentru creditele acordate populației a crescut cu 53 de puncte, ajungând la 9,11%. Împreună cu dobânda anuală efectivă, creditele noi devin cu până la 12 puncte mai scumpe.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a inclus în proiectul de Ordonanță de Guvern privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile o propunere de lege care vizează protejarea consumatorilor. Astfel, băncile și recuperatorii nu vor mai putea contacta clienții care nu și-au achitat ratele sau datoriile între orele 20:00 și 09:00 sau să îi caute la locul de muncă și prin intermediul altor persoane. Ordonanța interzice, de asemenea, „cesionarea contractului de credit și a creanței către o entitate care nu are sediul social sau o sucursală în România, cu excepția cazului în care consumatorul solicită în mod expres acest lucru“, conform proiectului de lege.
Ai mai putea citi: ROBOR 4 martie. BNR anunță vestea momentului pentru românii cu rate