Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care se dorește impunerea unei roviniete în funcție de vechimea mașinii. Proiectul de lege ar urma să se aplice începând cu data de 1 ianuarie 2026. Momentan, acesta nu a fost aprobat.
Astfel, potrivit proiectului, rovinieta ar urma să se aplice în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (EURO) și durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România – durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare.
Ai mai putea citi: Este oficial! Ministrul de Finanțe anunță cum se va face cumulul pensiei cu salariul! „Instituțiile de stat au început să înțeleagă mai bine rolul”
Principalele modificări din proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor:
„Art. 4. – (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2026, rovinieta se aplică tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe această rețea, concepute şi construite pentru:
a) transportul de persoane;
b) transportul de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone.
(2) Rovinieta se aplică în funcţie de:
a) categoria vehiculului,
b) clasa de emisii poluante (EURO);
c) durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare.
(3) Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punct de vedere al tarifului de utilizare, cu vehiculele de transport marfă.
Art. 5. – (1) Rovinieta se aplică pe reţeaua de drumuri naţionale din România cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieşire în/ din acestea.
(2) Rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România și este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9 % din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depășește 30 % din tariful pentru 12 luni.
(3) Achitarea și emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.
(4) Nivelul rovinietei se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii”.